Реклама / Ads
5| 5996 |14.05.2011 НОВИНИ

Прокурорски зъбобол проваля дело срещу кмета на Гълъбово

.
Суматоха в Пловдивския апелативен съд беляза отлагането на делото, в което кметът на Гълъбово Николай Тонев обжалва отстраняването си от длъжност. Определеният по график прокурор Тодор Тодоров не се яви на заседанието, без да предупреди нито в канцеларията, нито в съда.
 

Тонев пристигнал с адвоката си, а процесът трябвало да стартира в 10 ч. Тройният съдебен състав с председател Веселина Симеонова влязъл в залата 5 минути преди заседанието. Но банката за прокурора Тодор Тодоров останала празна, пише Труд.

“Пълен цирк!”, коментира в ефир журналистът от “Канал 3” Сашо Диков, който пръв съобщи за суматохата, настъпила в залата на Темида.

“Изпаднахме в патова ситуация. Имам 30 години стаж като съдия, но подобно нещо не се е случвало - да не бъдем уведомени от прокурор, че няма да дойде”, заявила Симеонова. Съдиите изчакали петнайсетина минути да се появи магистратът и секретарката се обадила в канцеларията в Апелативната прокуратура да уведоми за отсъствието. Оттам също не знаели за липсата на Тодоров.

Към съда незабавно тръгнал Атанас Гичев, изпълняващ длъжността зам. апелативен прокурор на Пловдив. “Колегата пристигна самоотвержено да спасява положението, но делото е обемно, състои се от близо 180 тома и нямаше как да се запознае в рамките на няколко часа с казуса”, обяснява Симеонова. Гичев също бил изненадан от отсъствието на Тодоров. “Не беше етично да говоря и да се явя по казуса и поисках процесът да се отложи, трябва време за преглеждане на материалите и вземане на становище”, обясни Гичев. Делото ще се гледа отново на 17 май.

В четвъртък по график апелативните съдии е трябвало да се произнесат по още пет дела, едно от тях е било за убийство в Крумовград. На помощ на прокурора Атанас Гичев била извикана и колежката му Марина Белчева. Двамата се запознали с другите пет казуса и участвали в делата. Чак когато свършили, станала ясна причината за отсъствието на дежурния прокурор. А през цялото време той си бил в кабинета.

“Изпаднах в колапс. Извадиха ми четири зъба в четвъртък сутринта. Рано ходих на стоматолог, което бе причината да не се явя на делото. Прибрах се после в службата, не бях в състояние да ходя в съда”, обясни пред “Труд” Тодор Тодоров.
Магистратът представил пред началника си Атанас Гичев и в канцеларията на Апелативния съд медицинско свидетелство от клиника в Пловдив за денталните заболявания и изменения. Иначе разбрал, че го заплашва санкция до 1000 лева. Гичев му възложил да си чете делата за следващата седмица.

“На работа съм, преглеждам материалите в съда. Не съм протакал заседанието за кмета на Гълъбово, не се чувствах добре, от вечерта ме боляха зъбите”, обяснява Тодор Тодоров, който е с 19 години стаж.

Редови магистрати коментират, че подобна ситуация е изключително непривична за обвинители от Апелативната прокуратура в Пловдив, която години наред бе сочена за първенец и образец на работа в страната.

Кметът на Гълъбово е обвинен за длъжностни нарушения, а преди няколко дни Окръжният съд в Стара Загора е отказал да го възстанови на работа, което той обжалва на втората инстанция. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6584 |12.05.2011 "Атака" скочи срещу КЗД, взимали високи заплати . 2| 5497 |11.05.2011 Мюфтия и поп в подкрепа на Хасан Азис; три прокурори срещу него . 5| 5536 |11.05.2011 4-и българин набеден за атентата срещу папата . 2| 5676 |10.05.2011 45-годишна върти лихварство, дава пари срещу злато

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads