Реклама / Ads
7| 2682 |16.04.2024 НОВИНИ

Протест "Кой спря съдебната реформа?" в София иска отстраняване на Сарафов

.
Борислав Сарафов Източник: БГНЕС
Протест под надслов "Кой спря съдебната реформа?" в София иска отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов докато приключат всички текущи разследвания срещу него, водени от специалния прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Гражданите се събраха около 18:30 часа пред Съдебната палата.
 

"Съдебната реформа спря и това явно бе целта на провалените преговори за съставяне на ново редовно правителство и на предсрочните избори. По местата си остават тотално компрометираният състав на ВСС, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, срещу когото текат две разследвания за евентуално извършени престъпления, и Инспекторатът към ВСС, който е към края на втория си мандат, без да е получил такъв. Не е избрана Антикорупционната комисия, а и.ф. неин ръководител Антон Славчев бе дясната ръка на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. От първи март тази комисия получи по силата на закона за противодействие на корупцията разследващи функции и вече се превръща във втора прокурорска бухалка вместо в безпристрастен и ефективен разследващ орган за корупция и конфликт на интереси по висшите етажи на трите власти", пишат организаторите Инициатива "Правосъдие за всеки".





"За правосъден министър е назначена Мария Павлова – дългогодишен следовател и заместник на и.ф. главен прокурор Сарафов, при това предложена лично от него за този пост. Така обектът на реформата – Прокуратурата, се превръща в неин субект и при явен конфликт на интереси се очаква заместник-главен прокурор да прави реформата в Прокуратурата и Висшия прокурорски съвет, да може да внася предложения за дисциплинарни производства и при тежки нарушения да иска освобождаване от длъжност на главния прокурор", посочват още организаторите във Facebook.

 

"Това е нонсенс и открита подигравка с идеята за върховенство на правото и независимо правосъдие!", заявяват те.

 

"Връщаме се четири години назад в развитието си, към протестите от лятото на 2020 г., към мрачните месеци на пълно всевластие на олигархията в държавата и политическите поръчки в съдебната власт, към които се прибавят и установените факти за паралелно правосъдие, осъществявано от брокери на влияние в частни клубове и ресторанти и при документираното участие на висши магистрати!", заявяват те и допълват:

 

"Всичко, което се постигна със закриването на специализираните съдилища и прокуратури, действащи като инквизиционни трибунали, и ограниченото въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства, което бе фактически отказ от правосъдие и машина за индулгенции, е на път да бъде зачеркнато чрез възпроизводството на тези практики в уж нормалните прокуратури, но със „специализирани отдели“, и конвенционалните съдилища, в които заседават добре профилираните „специализирани съдии“, начело с техните ръководители".





"Не трябва да допуснем това, сега е моментът да реагираме остро и гневно, докато политико-прокурорската мафия не се е окопала напълно след очаквани манипулации и изборни фалшификации на предсрочните избори, под благосклонния поглед или с активното съдействие на МВР, чийто министър се оказа най-безценният за статуквото на политическата олигархия кадър на властта в страната!".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2328 |16.04.2024 Номинацията на зам.-председател на ГЕРБ за нов външен министър е сериозен ход, смята Никола Минчев . 0| 2268 |16.04.2024 ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков . 5| 2409 |16.04.2024 Антоанета Цонева, ПП-ДБ: Имаме критика към вътрешния министър и този на електронното управление . 0| 2293 |16.04.2024 „Видеолукс Холдинг“ получи отличие на Годишните HR награди на БАУХ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads