Реклама / Ads
49| 7640 |26.12.2014 НОВИНИ

Пускат лот 2 и 4 от АМ "Струма" догодина

.
Регионалният министър Лиляна Павлова
Край на сагата с два от лотовете на автомагистрала "Струма". През лятото и есента на 2015 г. се очаква да бъдат пуснати лот 4 и лот 2. Напролет археолози ще подновят разкопките по трасето на Лот 2 от Дупница до Благоевград, което е около 38 км. Очаква се през ноември участъкът да бъде изцяло завършен и да се пусне в експлоатация.
 
По трасето има 14 археологически обекта. "Да се запази уникалното неолитно селище отпреди близо 8000 г. край село Мурсалево, през което трябва да мине магистрала "Струма". За това ще се боря докрай. Целта е да намерим решение, което да позволи тук да се направи музей на открито", категоричен е ръководителят на екипа археолози проф. Васил Николов, пише "24 часа". На мястото е имало мегаполис за онова време, в който са живели 1000 души. Улиците са прави, открити са къщи на два етажа.

Разкопките забавиха строителните работи по участъка. Археолозите са обещали до края на юни 2015 г. да приключат, за да може през ноември да се пререже лентата на готовия лот 2.

Министър Лиляна Павлова обеща да бъде пуснат и лот 4 от Сандански до Кулата през лятото на 2015 г. Историята на строителството на 14-километровия участък бе най-проблемна. Гръцката фирма "Актор" работи бавно, поиска допълнително финансиране, оправда се с неотчуждени имоти и липсата на инертни материали. Няколко министри периодично правеха инспекции на място и констатираха, че работата не върви по план.

Най-лесното трасе от магистралата трябваше да е готово през пролетта на 2014 г. Имаше вариант договорът с гърците да бъде прекратен и да се търси друг изпълнител. В крайна сметка те останаха да си довършат започнатото, за да не се изгуби европейското финансиране на проекта за цялата магистрала.

През последните две години движението към Гърция бе отклонено през обходен маршрут през Петрич и селата Марино поле, Чучулигово и Кулата. Жителите недоволстваха заради натоварения трафик. Тировете разбиха улиците по селата, а от вибрациите на тежките, камиони къщи се пропукаха. "Търпението ни се изчерпва. Не може години наред да живее в този ад. Цяло чудо е, че досега не се е стигнало до жертви при катастрофи по тесните между селски пътища", гневят се местните жители.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5116 |23.12.2014 Още напускат Бареков, той се хвали с постове в Брюксел . 0| 4003 |20.12.2014 БЛС подписва Националния рамков договор за догодина, но с условия . 0| 4248 |20.12.2014 БЛС решава дали да подпише Националния рамков договор за догодина . 9| 4563 |15.12.2014 СУПЕР СКАНДАЛ! Не пускат журналисти на делото срещу отнемане лиценза на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads