Реклама / Ads
0| 4226 |23.03.2016 НОВИНИ

Работници на "Булгартабак" излизат на протест заради съкращенията

.
Сградата на "Булгартабак"
Синдикалните структури в "Булгартабак" са готови да организират протестни действия заради съкращаването на 400 служители от софийската фабрика. Това се казва в обща позиция на КНСБ и КТ "Подкрепа".
 

Те припомнят, че според приватизационния договор, в срок от 10 години от приватизацията, новите собственици са задължени да запазят дейността и на дъщерните предприятия, съобщи БНР.

 

Съкращенията на 400 служители се налагат заради спирането на износа към Близкия Изток от 1 април. Според синдикатите, причината за ескалацията на напрежението в "Булгартабак" е ръководството на компанията. Затова по време на акционерното събрание в края на месеца ще му бъде поискана оставката. Също така КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за среща с премиера Бойко Борисов и с представители на Агенцията за приватизация. Председателят на земеделската комисия в парламента Румен Христов заяви, че държавата не може да се намесва в отношенията между частни субекти: Винаги се притеснявам, когато предприятие от рода на "Булгартабак" спира да действа, защото там работят няколкостотин работници, които биха загубили работните си места.

 

Според Алиосман Имамов от ДПС проблемите на "Булгартабак" ще доведат до проблеми и при събираемостта на данъците, защото компанията е един от най-големите данъкоплатци в страната:

 

Ако "Булгартабак" не може да функционира успешно в България, това ще бъде и в ущърб на производството на тютюн въпреки малкия относителен дял, който има "Булгартабак" в изкупуването на български тютюн. Изпълнителната власт, в лицето на министъра на земеделието, не може да задължи фирмите да купят недоговорени количества, но ние получихме обещание, че тя ще съдейства и ще настоява фирмите да намерят възможности да изкупят тези недоговорени количества. "Булгартабак" в момента изкупува недоговорени количества, с което върши една неоценима услуга на тютюнопроизводителите, особено на тази, които не са подписали договори. От ГЕРБ обаче предпочитат засега да запазят мълчание.

 

Междувременно тютюнопроизводителите излязоха на протест срещу несигурността в сектора, ниските изкупни цени на миналогодишната реколта и отказа на фирмите да изкупят договорираните количества. Стотици се събраха в граничното село Вълкосел, община Сатовча. Те алармираха, че са жертва на картелно споразумение и сигнализираха за измами на тютюневия пазар.

За поредна година фирмите, изкупуващи тютюн в България, се подиграха с производителите, казаха хората и обясниха, че средната изкупна цена за килограм е под 4 лева,  а това обрича отново стотици семейства на глад. Много от хората, дошли на протеста, смятаха, че той е закъснял, тъй като кампанията почти е приключила, а производителите отново са предали на безценица реколтата си.  Над половината хора в бранша се отказали от производството, сподели участник на протеста.
Производителите на тютюн в България са подвластни на диктата на чужди фирми, които са на българския пазар обясниха протестиращи. Хората в пограничния район са убедени, че има картелно споразумение между фирмите, изкупуващи тютюн у нас. Според тях реално произведените в България количества са 24 000 тона, а държавата отчита 54 000.

От тук го товарят тира с наш тютюн, български! Влиза през Илинден, връща се през Кърджали. Докато се разтовари минава през "Ксанти" и обратно влиза в Кърджали със същите кашони, само документацията му сменят, че е гръцки тютюн. Картелът е страхотен!, обясни протестиращ.

За тази година квотите на фирмите са завишени с около 20%, но това няма да мотивира хората да продължат да произвеждат тютюн. Те твърдят, че договорите нямат правна стойност и не ги защитават по никакъв начин. Около 120 тона тютюн в района стои неизкупен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4431 |22.03.2016 Военни и МВР излизат на учение в столичното метро тази нощ . 12| 7211 |19.03.2016 Калфин: "Булгартабак" да не извива ръцете на държавата . 11| 10174 |17.03.2016 Само във Фрог: Вижте развалените договори на "Булгартабак" с Афганистан и Северен Ирак . 0| 4602 |15.03.2016 Продадоха 7% акции на "Булгартабак" за 26 млн. лв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads