Реклама / Ads
7| 4444 |27.05.2019 НОВИНИ

Радев наложи вето на промените в Закона за държавната собственост

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост. Според него не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.
 

Според президента и сега  предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти - магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др., съобщават от прессекретариата на държавния глава.

 

" Не на последно място, е съмнително дали тази промяна действително ще доведе до ускоряване изграждането на магистрали, пристанища, газопроводи и други национални обекти, тъй като изискването за обезщетяване с равностоен имот може да се окаже по-трудно, отколкото паричното обезщетяване. Разпоредбата изисква продължителен процес на доказване, че едни и същи имоти принадлежат на едни и същи собственици или съсобственици. Така се създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен.", посочва в мотивите си Радев.

 

Държавният глава изрично заявява своята подкрепа за основната цел на промените в този закон – да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти. Той приветства и промените за насърчаване на инвестициите в индустриалния сектор.

 

С предложените промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет. Предвид липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява обектите с национално значение, приложното поле на предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес.

 

Радев възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. Тази промяна създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3905 |26.05.2019 Румен Радев: Европа и България се намират на кръстопът . 8| 5105 |24.05.2019 Румен Радев посреща 2500 интелектуалци в Бояна . 4| 4399 |24.05.2019 Президентът Румен Радев: Българският език е нашият щит . 3| 4190 |23.05.2019 Радев: Можем да развиваме подводен туризъм с ЮНЕСКО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads