Реклама / Ads
11| 7591 |26.11.2020 НОВИНИ

Радосвет Радев: Пишеш, бришеш - това прави бизнесът ни последните месеци

.
Не е ясно колко от предприятията ще оцелеят , с колко стопански субекта България ще влезе в 2021 г., заяви Радосвет Радев. Трудно се попълват документи, пишеш, бришеш, доказваш с таблици спадове на обороти, в последните месеци това прави бизнесът ни. Излишна социална енергия е това, държавата има система, през която да проследи тези неща – НАП, посочи председателят на Българската стопанска камара.
 

България влиза в новата стопанска година със 117 милиарда БВП за изтеклата 2019 г. – това са пакети с неясно съдържание. Очакванията са БВП да бъде около 110 милиарда лв. или спад между 5 и 10 милиарда, каза още той пред bTV.

 

„Това трябва да е грижа не само на предприемачите, но и тази държава по някакъв начин трябва да разбере, че тези са стопанските субекти, това е икономическата енергия на България, която ще има силата и мощта да върне милиардните заеми, които са теглени, защото септември месец завърши с милиард излишък, а по редактирания бюджет за 2020 е позволен дефицит от 5 млрд. Ние се намираме в точка, в която 6 млрд. лв. ще бъдат разходвани", каза още шефът на БСК.

 

Според него никаква част (от 6-те млрд.- б.р.) няма да се даде на бизнеса:

Защото това, което установяваме, е, че представата на правителството е, че оперативните програми са напълно достатъчни за подкрепа на българския бизнес", каза Радев.

 

"Само че тях ги имаше и през 2018 г. и по-рано, това е техният генезис, те подпомагат работеща икономика, не отчитайки в момента кризата“, добави още шефът на БСК.

Правителството обяви, че ще компенсира затворения бизнес. 50 милиона лева ще бъдат разпределени между 50 хиляди души в неплатен отпуск. Според Радев тази мярка е добра, но ще засегне малко хора.

 

Той определи като ефективни мерките за ликвидна подкрепа на българските стопански субекти: „В момента действащата мярка за ликвидно малки и микро предприятия на стойност около 225 милиона върви при кандидатстване на малко над 21 хиляди микро и малки компании. Чака се утре да завърши процедурата по отпускане на нови около 170 млн. – които са вече за малки и средни предприятия - там помощта не е 3 -10 00 хиляди, а 100 000 лв.“, обясни Радосвет Радев.

 

По време на затваряне на държавата по мои изчисления бизнесът трябва да плати около 3 милиарда на данъчно-осигурителната система, добави още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4727 |10.11.2020 Радев: Лозунгът ”Мутри, вън“ вещае края на узурпаторите на Прехода . 12| 5459 |03.11.2020 Радев: Докато правителството се разхождаше по багери, беше изпуснато важно време . 31| 4536 |01.11.2020 Радев: Тази година всеки свободен гражданин беше будител! . 18| 6133 |31.10.2020 Радосвет Радев: Лесно е да направиш аквариум рибена чорба, но обратното е трудно. Температурата в нашия се покачва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads