Реклама / Ads
5| 20238 |26.08.2013 НОВИНИ

Райко Кръвта държал на мушка Георги Илиев 3 часа

.
Георги Илиев
Над 3 часа е чакал сгоден момент Райко Арарски-Райко Кръвта, преди да прати един-единствен куршум, който прострелва смъртоносно боса на ВИС Георги Илиев.
 

Това е версията, която изплува след арестите на пернишката банда, станала популярна като "Килърите 3", съобщава "Стандарт". Неин тартор е бащата на Кръвта - Васил Станков. Според разследваната хипотеза точно убитият пернишки наркобос е убил Жоро Илиев на 25 август 2005 година. Полицаите изчислили времето, в което убиецът е дебнал Главния на ВИС, според изпушените цигари, които открили при огледа. Те са намерили точно 20 фаса.

Според криминалистите убиецът е бил толкова уверен, че ще се отърве от бъдещо разследване, че освен угарките, оставя на мястото спортната карабина 22-ри калибър "Анщуц", лазерна оптика, руско производство.

"Стрелецът е чакал мишената си още от самото начало на мача от евротурнирите между "Локомотив" (Пловдив) и ОФК "Београд". Най-вероятно той е знаел, че след мача Георги Илиев ще тръгне към Слънчев бряг. Подозирал е, че ако "Локо" започне да губи в резултата, Главния може и да си тръгне по-рано", твърдят пред "Стандарт" разследващи убийството антимафиоти. "Локомотив" обаче побеждава с 1:0. Георги Илиев гледа мача докрай, след това отива в съблекалнята да поздрави играчите и голмайстора Методи Стойнев и дори пие с тях шампанско.

Остава на стадион "Лазур" до 22,45 ч и тръгва към "Буда бар", част от комплекса "Мултиплейс". Там сяда в сепаре на терасата с изглед към улицата, което е любимото му място. Около 22,27 часа телефонът му звъни. Илиев става прав, за да разговаря, след това се връща към мястото си. В момента, когато понечва да седне, той се полуобръща на юг. Точно в този момент е прострелян смъртоносно с един-единствен куршум, разказват следователи. Куршумът попада на два пръста над гръдната кост.

Тялото на Илиев пада с глава на север, макар куршумът да идва от изток. Именно това разминаване обърква следователите и дори топексперта Ботьо Ботев. Цели 48 часа те си мислят, че куршумът е пратен от горичката встрани от заведението. Движението при сядането пък води до хипотезата, че килърът е бил на по-високо място. Затова по-късно се появяват предположения, че е стреляно от високите етажи на хотел "Тракия" или на по-близкия - "Хризантема".

Разпитани са над 50 души. Един от бодигардовете на Георги Илиев, който е бил на 50 сантиметра зад него, свидетелства, че не е чул никакъв изстрел. Едва на 27 август по време на третия оглед са открити две стойки в живия плет, висок над 2 метра. Той затваря градината на хотел "Хризантема" към локалното платно на пътя. След около 15 минути е намерена и пушката "Анщуц", хвърлена наблизо в тревата.

Напук на очакванията се оказва, че прякото разстояние от плета до мястото на Георги Илиев е около 50 метра. С лазерната оптика, използвана от убиеца, да простреляш Главния не е била толкова сериозна задача. Въпреки това, когато на 4 септември на брега на Варненския залив е изхвърлен труп на мъж с отрязани пръсти, версиите бързо се пренасочват към наемен убиец, който е убит веднага след разстрела на Илиев.

Тялото на предполагаемия наемник е увито 6-7 пъти във верига, която е закрепена около кръста с болтове. В нея е сложен и 50-килограмов камък. Лицето е обезобразено, а заради липса на пръсти не могат да се вземат отпечатъци. ДНК профилът, извлечен от трупа, не съвпада с нито един от профилите в базата данни на МВР.

На 12 октомври същата година в Перник обаче е убит Райко Кръвта. Тогава разследващите правят връзката, че перничанинът може да е поръчал Георги Илиев, а физическият убиец да е намереният на брега мъж. По-късно човек от подземния свят подхвърля на МВР версията, че това е 33-годишният украинец Олег Ищенко.

Още през 2007 г. делото за разстрела на Георги Илиев е възобновено. Дори и след 20 съдебни експертизи обаче, доказателствата така и не стигнаха, за да се изготви обвинителен акт. През годините се лансират и версии, че Георги Илиев е убит от конкурентите от СИК, като поръчката е минала през изчезналия по-късно благоевградчанин Кирил Цветанов-Буята. Била използвана същата схема - със същите поръчители и посредници, както и при разстрела на банкера Емил Кюлев на 26 октомври 2005 г. Това става 3 месеца след убийството на Георги Илиев.

През юни 2011 г. при акция "Гранатометите" са задържани Тенчо Тенев и Веселин Кърпачев с 6 гранатомета РПГ. Двамата се признаха за виновни и след споразумение с прокуратурата бяха осъдени на символични присъди. Тенчо Тенев излезе на свобода 8 месеца след акцията, а на 24 август миналата година иззад решетките изскочи и Веселин Кърпачев.

Така убийството на Георги Илиев остана в полицейските анали най-вече с приликите с разстрела на Илия Павлов през 2003 г. И двете убийства са извършени от разстояние 35-50 метра, и след двете бяха намерени трупове уж на наемници. Ден след разстрела на Павлов бе убит молдовецът Степан Рибаков, а дни след екзекуцията на Илиев изскочи трупът на украинеца.

Според източници от МВР физическите убийци на Илия Павлов са в затвора по друго убийство. Ситуацията с Георги Илиев обаче е по-различна. Райко Кръвта, сочен от двама нови свидетели на МВР за физически убиец на боса на ВИС, просто не е между живите. Остават поне трима от бандата "Килърите 3", които са му осигурявали логистична подкрепа проследявали са жертвата, обикаляли са местата, които е посещавал. И най-важното - след това са му осигурили път за бягство. Шест години и половина след показния разстрел на легендарния Георги Илиев МВР е на път да сложи на масата разкрития за убийците му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6484 |29.07.2013 Британците у нас не издържали алкохолно. Климатът им крив. . 8| 5161 |24.07.2013 М. Райков: Въпросът е приключен! Има указ! . 14| 5038 |21.07.2013 Марин Райков пак се върна на посланическо поприще . 9| 5242 |17.07.2013 Трайчо Трайков: Политическите поръчки нямат място в институциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads