Реклама / Ads
7| 5647 |13.12.2010 НОВИНИ

Районните кметове ще се назначават

.
Според Искра Фидосова принципът на уседналост не ограничава правата на гражданите. Тя заяви по време на дебатите за Изборния кодекс в Народното събрание, че районните кметове са само администратори и не е необходимо да се избират с гласуване. По-късно днес изменението в ИК беше прието.
 

Гражданите имат равни избирателни права, контрира я Лютви Местан от ДПС. Според него с принципа на уседналост и с отмяната на избора на районни кметове и на кметове на населени места с под 500 жители се ограничават избирателни права.

Кажете, че имате за цел да елиминирате определени избиратели, обърна се към колегите си от ГЕРБ Местан.

По думите му, ако от мнозинството искат да лишат избирателите на ДПС от право на избор, то трябва да променят Конституцията, където е записано кой няма право да гласува. Местан предложи на управляващите в този случай да запишат в Конституцията, че освен хората поставени под запрещение, нямат прави да гласуват и избирателите на ДПС.

Frognews.bg припомня, че основна цел на измененията е ограничаването на купуването на гласове, за което се въвежда принципът на уседналост от минимум 12 месеца.

По-късно днес стана ясно, че на местните избори догодина районните кметове няма да бъдат избирани пряко, а ще бъдат назначавани. Това решиха депутатите, приемайки текста в Изборния кодекс със 104 гласа „за”, 48 „против” и 6 въздържали се. Промяната се въвежда с гласовете само на ГЕРБ, „Атака” и двама независими, против гласуваха от БСП и ДПС, един от Синята коалиция гласува против, шестима – въздържал се.

Депутатите се препънаха още в чл. 1 от Избирателния кодекс. Над три часа и половина продължиха дебатите по идеята на мнозинството районните кметове да бъдат назначавани от политическата сила, спечелила вота в съответната община. Всъщност нововъведението касае само София, Пловдив и Варна. Депутати от ГЕРБ и ДПС успяха да разширят препирнята и с гласуването на чужди граждани на местния вот у нас. Отхвърлено бе предложението на Михаил Миков обсъждането на точката бъде отложено. Това пък му даде повод да сравни този член първи с онзи член първи от комунистическата Конституция, заради който хората излизали на улицата.

През тези повече от три часа опозицията обвиняваше управляващите в недемократичност, нарушаване на Конституцията, политизация на изборния процес и опит за предрешаване на резултатите, а мнозинството опонентите си – в лицемерие, популизъм, демагогия и отново политизация. „Ние от ПП ГЕРБ искаме да променим настоящото статукво и да бъдем честни към избирателите”, заяви Искра Фидосова и отприщи дебата.

Атаката на недоволните от назначаването на районни кметове бе подета от Синята коалиция. „По-правилно политически и по-демократично е районните кметове да бъдат пряко избирани, а не назначавани”, настоя Eкатерина Михайлова. „Текстът определено дописва Конституцията и влиза в противоречие в нея. Това е фрапантно нарушение и ограничава правата на гражданите”, скочи Четин Казак. „Управляващите искат да демотивират избирателите, да ги откажат да отидат до урните и така ролята на контролирания вот да нараснат”, включи се Мая Манолова. Тя даде пример с район „Люлин”, където живеят над 180 хил. български граждани, които няма да могат да избират свой кмет. От БСП поставиха ударение и върху спрения достъп до пряк избор на жителите на българските села с под 350 души население. „Това са 35 % от граждани, т.е. 2 млн. българи на практика ще избират по-малко”, посочи Манолова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5013 |10.12.2010 Н. Зеленогорски: Кметовете не са момчета за бой . 4| 4389 |16.09.2010 РЗС гневна на ГЕРБ, дава кметове на прокурор . 4| 5425 |11.06.2010 Х. Азис: До местните избори ГЕРБ ще омаскарят неудобните кметове . 2| 7040 |13.05.2010 Министри слизат от служебните коли - кметове купуват нови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads