Реклама / Ads
152| 6007 |26.12.2013 НОВИНИ

Ранобудните към Дядо Мраз: Отведи комунягите на Изток!

.
Протестът в столицата Източник: Булфото
Две шествия в София се събраха с искания за оставка. Едните протестиращи тръгнаха от Орлов мост и площада пред Министерския съвет, а към тях при Софийския университет се присъединиха и Ранобудните студенти, и емигранти, които са се прибрали в страната по празниците. Наред с обичайните скандирания за „оставка”, свирки и българския флаг, има лозунг с надпис: „Дядо Мраз, моля те, отведи комунягите на Изток. Аз ги мразя. Оставам тук."
 

На други плакати пише: „Опорни точки, ненавиждам: превратаджии, мерзавци", „Партийните дотации-за иновации, не за машинации".

В района има засилено полицейско присъствие, съобщава Фокус. По бул. „Цариградско шосе" се движат коли на градския транспорт, които обръщат на „Орлов мост" и отиват обратно по посока хотел „Плиска".

Протестното шествие потегли от Министерски съвет по бул. „Цар Освободител" като на кръстовището с „Раковски" зави на ляво към храм-паметника „Ал. Невски". Протестиращите спряха пред храм-паметника, където ръкопляскаха едни на други и скандираха „Оставка". После стотиците хора блокираха кръстовището пред Софийския университет.

И днешният протест в столицата, който започна сравнително кротко, не се размина без екшът. Протестиращите замеряха с димки сградата на парламента и започнаха да удрят по металните заграждения. Част от полицаите прескочиха металните заграждения, образуваха кордон и увеличиха разстоянието между оградите и протестиращите.

Около 18.30 часа полицейски кордон избута участниците в протеста, за да бъде освободено движението за автомобили на площад „Народно събрание”. По този начин протестиращите са разпръснати в пространството около паметника на Цар Освободител и по тротоарите в близост до сградата на Българската академия на науките. Не се стигна до ескалиране на напрежението по време на освобождаване на пътно платно пред парламента.


Столичният бул. "Цар Освободител"

В Бургас около 50 души се събраха пред Часовника на протест срещу правителството. Протестиращите искат незабавна оставка на кабинета „Орешарски" и промяна в изборния кодекс. Някои носят коледни шапки и метли с надписи „Оставка". Много от протестиращите са млади хора, които са се върнали за празниците.


Протестът в Бургас

Протестиращите тръгнаха на шествие по ул „Богориди". За около 5 мунити, блокираха движението по ул „Демокрация", на входа на парка. След това протестиращите се разотидоха.

Няколкостотин протестиращи се събраха и в Пловдив. Те преминаха в шествие по главната улица в града и приключиха протеста със скандирания на площад „Съединение".Те носят знамена и лозунги „Опорни точки на уродливата коалиция БСП, ДПС, Атака - измама, наглост, алчност, насилие", „Вие, народните представители, сте лишени от морални ценности" и други.

Павел Начев, един от протестиращите студенти каза, че по-късно ще дойдат още хора, тъй като е почивен ден и празник. Част от ранобудните студенти, около 6-7 души, действително са тръгнали към София, за да се включат в протестните действия в столицата.


Пловдивчани

Около 70-80 варненци тръгнаха на шествие в централната част на града срещу правителството на Пламен Орешарски. Te се насочиха по бул. „Княз Борис Първи" в посока катедралния храм, а последната точка от шествието им беше сградата на общината. Младежите, които са Варна и Добрич, пееха песни, скандираха „Оставка" и крещяха „Кой, кой, кой".

Те развяват българското знаме и носят различни лозунги. Шествието преминава без ексцесии и произшествия. Полицейското присъствие е слабо.


Протестът в морската ни столица

Над 20 души се събраха на протест в центъра на Сливен. Малко след 15 часа в четвъртък протестиращите дойдоха пред сградата на общината.

„Аз съм безпартиен, от Сливен съм и искам да остана да живея в родния си град. Затова съм тук. Организирахме се чрез фейсбук", обяви Георги Балулов, който дойде пръв на площада. Той носеше българското знаме и плакат с надпис: „Господа-другари! Засрамете се. Кога ще се наядете? 24 години кражби и простотии стигат".

И в Добрич поискаха с протест пред областна администрация оставка на правителството. Маркетологът Георги Динев изрази най-общо желанието на младите хора, излезли на протеста, като каза: „Настояваме за незабавна оставка, а в дългосрочен план – за едно по-добро общество".

Той и дошлият да подкрепи младите хора Огнян Ханджиев разпънаха плакат – „Оставка". Върналият се в началото на годината Александър Минчев на 46 години и 9-годишната му дъщеря Петя също бяха пред областна администрация. „Върнах се от Испания, където бях заедно със семейството си. Жена ми взе решение от носталгия и си дойдохме, но сега живеем зле. В Испания работех и изкарвах добри пари и живеехме добре четиримата – имама още една дъщеря на 2 години. Сега и аз, и съпругата ми сме безработни и живеем само с детските. Много е трудно. Търся да замина пак и се каня да замина за Канада, където търсят заселници" – каза Александър.

15 души се събраха на протест с искане за оставка на правителството на Пламен Орешарски във Видин. Те тръгнаха от площад „Европа" и се спряха пред областната администрация. Почти всички носеха плакати с надпис „Видин иска оставка". Само един се загърна в националното знаме.

Сред протестиращите бяха разпознати членове на ГЕРБ, а един от тях – Георги Георгиев, бе в кандидат-депутатската листа на партията за последните парламентарни избори.

Демонстрации имаше също в Русе, Пазарджик, Велико Търново и Благоевград.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4977 |26.12.2013 Ранобудните: Няма да сме жертвения агнец, трябва ни подкрепа . 167| 9810 |25.12.2013 Дядото – Мраз приготви чувал с „Оставка” . 14| 5696 |25.12.2013 Какво написаха депутатите на Дядо Коледа? . 91| 5923 |25.12.2013 Димитър Благоев, Дядото, осъмна като Дядо Мраз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads