Реклама / Ads
167| 9809 |25.12.2013 НОВИНИ

Дядото – Мраз приготви чувал с „Оставка”

.
Източник: struma.com
Чувал с надпис „Оставка" бе поставен край боядисания като Дядо Мраз паметник на Димитър Благоев в Благоевград. Дядото си има вече и коледна шапка. Трима са задържани за 24 часа за шапката и коледния чувал, единият от които e лидер на ДСБ. Установява се дали те са боядисали и паметника.
 

Калоян Х., който бе втори в листата на ДСБ в Първи МИР-Благоевград на последните парламентарни избори и още двама негови приятели са задържани за 24 часа, уточняват от полицията. Триото е засечено от охранителните камери зад общината - как пристигат с автомобил, слизат от него с чувала и се отправят към паметника на Димитър Благоев.

Междувременно по разпореждане на кмета на Благоевград работниците на "Биострой" възстановяват първоначалния вид на паметника.

Паметникът, който се намира между Драматичния театър „Никола Вапцаров" и Община Благоевград, осъмна боядисан с червено и бяло, а под името му има надпис „Дядо Мраз".

Против съм оскверняването на паметници, независимо дали хората, изобразени на паметника го заслужават, или не, заяви пред Фокус проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ).

„Ако не искаш някой да ти направи нещо лошо, не го прави на другиго", коментира Димитров. На въпрос, смята ли, че е необходимо осигуряване на някакъв вид охрана на паметниците в страната, проф. Димитров отговори, че паметниците в България са над десетки хиляди и би било невъзможно да се осигури охрана за всеки от тях.

„Ние ако нямаме съзнанието, че паметник не се пипа - независимо от каузата, която е изповядвал човекът и която днес, може би, е неприемлива - не бива да правим нищо върху тях", каза още той.

"Ако приемем друг вариант - да ги премахнем, защото някой не ги харесва поради идеологически или естетически причини - това означава да унищожим много паметници и да ликвидираме слабите следи, които е оставило миналото и които с всеки ден стават все по-малко и по-малко", подчерта проф. Димитров.

Всички трябва сме единни в позицията си, че паметникът не е само на БСП, а на всички граждани на Благоевград. Това каза д-р Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград. Според него, тук става въпрос за един вандалски акт, който е неуместен и неудачен. „Не мисля, че е уместно един вандалски акт да се политизира и хората да се поляризират", коментира Камбитов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 91| 5923 |25.12.2013 Димитър Благоев, Дядото, осъмна като Дядо Мраз . 15| 5423 |22.12.2013 Кадиев предрече размразяване на икономиката . 16| 5264 |07.11.2013 Плевнелиев: Шпицкоманди и омраза не е нашата България . 44| 8024 |06.11.2013 Д-р Михайлов: Развихря се страшна омраза в обществото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads