Реклама / Ads
11| 4980 |02.09.2011 НОВИНИ

В. Рашидов: В живота никога не съм бил вице

.
Вежди Рашидов
Не съм член на партия и никога не съм бил, казва министърът на културата.
 

В политическата рулетка винаги попадат определени имена, казва в интервю за 24 часа министърът на културата Вежди Рашидов. Кандидатурата на един човек независимо кой е в крайна сметка е личен избор, разбира се – при условие че има кой да я предлага. Лидерът Бойко Борисов и ГЕРБ са тези, които могат да вземат своите решения и те да бъдат оповестявани.

Лично аз съм приел да бъда в екипа на Бойко Борисов не за друго, а заради мисията, която имам – да направя 4 български музея, реформа в сценичните изкуства, която никой в последните 20 г. не е пожелал да направи, да вдигна международния авторитет на българската култура.

 

Видими са успехите на театъра ни след направената реформа. Радостни са и фактите от успехите на младото българско кино - от “Мисия Лондон” до “Аве” и “Островът”. Колкото и да ни е трудна годината, сме обявили нова сесия за киното и няма да позволим реализирането му да бъде спряно. За първи път от години обявихме сесия и подкрепихме проекти на частните театрални трупи. Подкрепа от Министерството на културата получиха и състави на любителското творчество, книгоиздаването, читалищата. И не на последно място ще спомена, че министерството е подписало почти 100% европарите по проекти. След десетина дни приключваме ремонта с европейски средства на Ески джамия в Стара Загора, на операта в Русе, на музикалното училище в Пловдив, а вече приключи ремонтът на Националната гимназия по полиграфия и фотография. Предстоят ремонтите на зала “България”, на сградата на някогашния царски дворец, където е Националната художествена галерия, на Политехническия музей, на театъра в Шумен, на филхармонията в Бургас, реставрация и консервация на обекти като Трапезица, Плиска и Преслав, осъществяване модернизация на музейната мрежа и развитие на културния туризъм.

Така че всяко предложение е чест, но основна моя мисия е културата.


Като член на кабинета сами се сещате, че бих могъл да поназнайвам някои от номинациите. Но тяхното оповестяване е право на премиера като лидер на ГЕРБ. Така че нека да изчакаме неделя. Естествено е, че моята подкрепа би могла да бъде или за премиера Бойко Борисов, или за министър Росен Плевнелиев. Ако говорим за Борисов, всички сме убедени, че той би могъл да бъде един силен, харизматичен и представителен президент, какъвто е и като премиер. А колкото до Росен Плевнелиев, той е един изключително добър експерт и професионалист, уравновесен, с прекрасна визия, човек, който с основание се ползва с подкрепата на обществото. И двамата биха били много добри президенти.


Трябва да кажа, че след като премиерът ми възложи да бъда министър на културата, разбираемо е тази отговорност изцяло да ангажира енергията ми и смея да твърдя, че полагам големи усилия тази отговорност да бъде успешно реализирана. А колкото до привличане на още електорат в Кърджали, тъй като ГЕРБ е управляващата партия, тази отговорност изцяло бе възложена от Цветан Цветанов на Цвета Караянчева като областен лидер на ГЕРБ. Изборите ще бъдат аршин, с който се мери свършената работа. Спецификата на всички етноси в България е липсата на какъвто и да е сериозен и задълбочен анализ на самите етноси през изминалите десетилетия. А онова, което е специфично за такива райони, е, че там няма избори, а има технология – нещо, което останалите партии не разбират. А иначе хората независимо от техния произход, вяра и идеология са еднакви навсякъде. Борбата за съществуване е за всички. Така че в случая повече мога да говоря за специфичността на всички български партии, които не са в час с машината ДПС. Едно колело не може да бъде спряно с постлан килим, а само с прът в колелото, казва Рашидов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5226 |25.08.2011 В. Рашидов: Лежим върху злато . 31| 6016 |04.08.2011 В. Рашидов: България лежи върху злато! . 25| 5680 |13.07.2011 Гергов се готви за президент; никога не бил свинар! . 60| 5967 |12.07.2011 В. Рашидов: Директорът на Лувъра е тук за първи път!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads