Реклама / Ads
4| 3970 |27.10.2023 НОВИНИ

Разпитват в ДАНС заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов

.
Източник: личен архив
Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е на разпит в ДАНС. 
 

Причината е скандалът с изходния код на машините за местните избори в неделя, за който се разбра днес от доклад на службите, изнесен в парламента.

 
Припомняме, че председателят Росен Желязков свика спешен председателски съвет точно преди да започне извънредното заседание на депутатите. Поканени бяха шефовете на абсолютно всички парламентарни групи, а след края на заседанието ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН обвиниха ПП-ДБ в опит за открадване на изборите.

 

Именно от изявлението на председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов също се разбра за разпита на Стойнов в ДАНС.

 

Веднага след случилото се политическата група на ГЕРБ-СДС проведе извънредно заседание заедно с председателя на партията Бойко Борисов.

 

На този фон на брифинг в Министерски съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски заяви:

 

”Сигурността на настоящия вот е гарантирана. Машините работят като принтер. Те отпечатват разписка, на която може да бъде видян гласът, подаден от всеки гласоподавател”.

 

"На 9 октомври чрез жребий на случаен принцип са изтеглени серийните номера на машините за гласуване. Изтеглени са общо 8 номера, вместо 4, както беше на предишните избори. На 13 октомври беше утвърдена методиката на съответствие на техническите устройства на машините за гласуване. На 20 октомври експерти на ЦИК, заедно с представител на "Сиела Норма", са извършили в контролирана среда довереното изграждане на софтуера на машините, който се инсталира. Присъствали са представители на 4 парламентарни партии. В рамките на този процес е генериран хеш кода, с който се подписва софтуера на машините. Никакъв друг софтуер не може да тръгне на машините. Ключът се съхранява в ЦИК. Това гарантира, че на машините не може да се сложи произволен софтуер. След генериране на хеш кода, той е публично показан на представителите на средствата за масово осведомяване. Този хеш код е публично наличен в момента", категоричен бе той.

 

"На 23 октомври, в присъствието на експерти на "Сиела Норма", представители на регистрираните политически партии и коалиции са получили в защитена среда пълен достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване", посочи министърът.

 

"Процесът по удостоверяване на машините няма влияние върху изборния процес. Сигурността на вота се гарантира от следното - машините работят като принтери, те отпечатват разписка, която може да бъде видяна от всеки един гласоподавател. Впоследствие СИК и ОИК отчитат гласовете на база на подадените разписки", обясни министър Йоловски.

 

"С моя заповед, предвид качествата и професионалните умения за моя заместник - г-н Михаил Стойнов, на 19 септември съм възложил той да изпълнява всички права, задължения и правомощия на министъра на електронното управление във връзка с установяването на типа машини", подчерта Йоловски.

 

"Лично аз съм назначил заместник-министър Михаил Стойнов да отговаря по процеса за удостоверяване на машините, защото той има нужните технически качества. Сега с вицепремиера Габриел отиваме към Народното събрание, където ще обясним същите неща", завърши министърът на електронното управление.

 

След изявлението на ИТН от "Възраждане", ДПС и ГЕРБ заговориха за опороченост на машинния вот.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3820 |27.10.2023 Георги Касчиев, енергиен експерт: Сроковете за 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ са нереалистични . 17| 11518 |27.10.2023 Що за държава сме? Кипнал самовар сутрин, след обед – в „колективния запад“ . 23| 13004 |27.10.2023 Иван Костов: България е обект на хибридна агресия на Русия, но още не го осъзнава . 17| 7788 |27.10.2023 Министър Йоловски отговори на ИТН за опорочеността на вота: Хеш кодът бе показан на медиите, кодът е публичен и сега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads