Реклама / Ads
23| 4782 |14.04.2010 НОВИНИ

Разследват консултанта Ахмед Доган за пране на пари

.
Прокуратурата е образувала дело за пране на пари срещу лидера на ДПС Ахмед Доган за комисионната му от един милион и половина лева, взета по четири мегапроекта на кабинета „Станишев" - хидровъзел "Цанков камък", "Доспат", каскада "Горна Арда" и язовир "Тунджа".
 

Новината съобщи "Дарик радио", позовавайки се на сигурен източник, близък до разследването. По-рано днес говорителят на говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова съобщи, че прокуратурата разследва ТЕЦ "Марица-Изток 2", АЕЦ "Белене", хидровъзел "Цанков камък" и Националната електрическа компания. За тези дружества са образувани 5 дела и 4 проверки. Едната от проверките за АЕЦ "Белене" е приключила с отказ да се образува разследване, тъй като не е открито престъпление. Тя е за отпуснати от правителството на Сергей Станишев 300 млн. лв. за увеличаване капитала на Българския енергиен холдинг.

Ахмед Доган е взел парите през февруари 2009 г. по силата на договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между него и Института по минно дело чрез "Минстрой холдинг", представляван от Николай Вълканов. Според договора лидерът на ДПС става "мениджър на проучванията" за „Цанков камък" и останалите три хидроенергийни обекта. Според първоначалния договор от януари 2008 г. Доган е трябвало да получи 1,950 млн. лева за мениджърската си работа по четирите проекта в сферата на хидроенергетиката.

От останалите 5 дела и 4 проверки, образувани по сигнали в периода 2009 - 2010 г. срещу виновни длъжностни лица от енергийните дружества по текстовете за престъпления по служба и умишлено сключване на неизгодни сделки, 2 от делата са за АЕЦ "Белене", едно е за "Цанков камък", едно дело и една проверка са за Националната електрическа компания и една проверка е за ТЕЦ "Марица-Изток 2". По тях не се разследват всички бюджетни средства, а длъжностни лица или отделни договори. Една от проверките е приключила с отказ да се образува производство поради липса на данни за извършено престъпление, обясни Кожухарова:

„Предварителната проверка е правена по повод на законосъобразното изразходване на средства, отпуснатото силата на постановление на Министерски съвет 259 от 27 октомври 2008 година. То касае закупуването на акции на стойност 300 млн. лв. След извършване на предварителната проверка е констатирано, че средствата са изразходвани за целта, за която са отпуснати. Следователно няма данни за престъпление от общ характер". До момента в прокуратурата няма сигнал от ДАНС или други органи за електроразпределителните дружества.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5162 |08.04.2010 Свързаха Ахмед Емин със смъртта на Чората . 18| 4792 |03.04.2010 Разследват опита за учредяване на ОТОМАН . 13| 5979 |30.03.2010 Пътуващ дервиш-монах получил от своите Доган . 26| 10079 |29.03.2010 Доган се жени за манекенката Алтен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads