Реклама / Ads
6| 5977 |11.05.2013 НОВИНИ

Развод с парното само след саниране

.
Разводът с "Топлофикация-София" най-после ще стане възможен, но след саниране по европрограмата "Обновени домове".
 

Задължителен елемент в подобряване на енергийната ефективност на панелните жилища ще е смяната на вертикалните тръби на парното с хоризонтални. Това ще позволи сключване на индивидуални договори с "Топлофикация". Така столичаните, които от години не са с радиатори и не желаят да ползват парно, най-после ще може да се освободят от таксите за мощност и сградна инсталация.
 

Преминаването към вертикални щрангове и дистанционни топломери пък ще обезсмисли съществуването на топлинните счетоводители. Данните от уредите ще постъпват директно в "Топлофикация", без да се налага преразпределение на енергията в сградата.
 

Столична община вече е готова със 79 типа проекти за саниране на 204 хиляди панелни жилища, в които живеят половината софиянци, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Те ще бъдат предоставени на хората напълно безплатно. Това спестява поне по 600 лв. на апартамент.

Безплатно ще бъде издаването и на разрешения за строеж. Държавата вече договори с Брюксел да финансира 75% от разходите. За социално слаби пък ще бъдат поети на 100%. Общината обещава за нейна сметка да благоустрои пространството около блоковете. "Вдъхваме изцяло нов живот на панелките. Санирането не е само външна топлоизолация, а и подмяна на ВиК, електро- и топлинните инсталации, на асансьорните уредби, както и архитектурни подобрения", заяви главният архитект на София Петър Диков. Очаква се по този начин от два до три пъти да паднат разходите за парно, ток и вода.
 

Общината ще възложи на три независими фирми да остойностят всички разходи. Засега е ясно, че смяната на топлинната инсталация с вертикална ще струва средно 1400-1500 лв. на апартамент. Тепърва ще се изчислява каква част от парите за подмяна на инсталациите ще се поема от "Топлофикация" и ЧЕЗ и да бъдат включени в инвестиционните им програми. Ще се водят разговори и с производители на основни материали да предложат преференциални цени при по-големи поръчки, заяви арх. Диков. До месец Столична община ще разпространи до етажните собствености проектите за саниране.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5885 |11.05.2013 Маша води на Гришо с $ 23,8 млн. само от наградни фондове . 38| 5059 |07.05.2013 Илияна Йотова: Само прокуратурата трябва да отваря папката ГЕРБ . 58| 5601 |06.05.2013 Станишев: Само ние имахме куража да вървим срещу течението . 9| 7823 |05.05.2013 Мъж се самоуби като се хвърли от балкон в столичен мол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads