Реклама / Ads
6| 5479 |05.04.2012 НОВИНИ

Ректори редят нов Студентски град

.
В идеи за изграждането на нов студентски град с библиотеки вместо с дискотеки и самостоятелна оперативна програма за образованието премина днешното заседание на Съвета на ректорите.
 

 

Председателят на Съвета и ректор на Медицинския университет представи лансираната преди ден от него идея да се изгради нов студентски град край село Лозен. Той призова държавата да даде терен и задание за построяването на общежитията и на инфраструктурата към тях. Митев заяви, че "ако се построи нов Студентски град в софийското село Лозен, пътуването до него ще е 20 минути с автобус от Окръжна болница". Той призова министърът на образованието Сергей Игнатов, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на столицата Петър Диков експертно да преценят има ли подходящ терен за изграждането на нов студентски град, за да се направи тази инвестиция.

 

Според Митев построяването на нов Студентски град не е утопия, а е радикално решение, което може да се осъществи. Той допълни, че в новия кампус ще има общежития, студентски столове, игрища и библиотеки.

 

Ректорът на Музикалната академия в Пловдив проф. Милчо Василев предложи "със закон да се забрани чалга-музиката в дискотеките в Студентския град, тъй като “поп-фолкът предполага гъделичкане на низките страсти, от които идват и алкохолните проблеми". Това изявление бе посрещнато с бурни аплодисменти от останалите ректори на висшите училища.

 

Главният архитект на София Петър Диков заяви пред журналисти, че не може да има нов студентски град, а само да се построят нови общежития на ново място с публично-частно партньорство. Той допълни, че няма как да се изместят университетите от сегашните им места, за да се оформи нов студентски град някъде другаде.

 

Ректорите поискаха още през следващия оперативен период да има самостоятелна оперативна програма "Образование, наука и технологии за интелигентен растеж". По този начин няма да бъдат ощетени колегите от други сфери, коментира от своя страна образователния министър Сергей Игнатов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6484 |05.04.2012 Въоръжени мотористи атакуваха клон на ОББ в Студентски град . 19| 5393 |04.04.2012 ДСБ решени да преборят престъпността в Студентски град . 12| 5771 |28.03.2012 Ректори въртят 44 кръчми . 12| 5666 |25.03.2012 Пак ляха кръв в Студентски град

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads