Реклама / Ads

8| 4379 |12.08.2011

Решават радикално проблема с даренията в МВР

.
МВР ще предприеме радикални мерки с даренията от физически лица и фирми. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков ден, след като вътрешният министър Цветанов обеща от 1 септември да бъде напълно прекратена възможността МВР да черпи ресурси извън бюджетната си рамка.

Величков призна още, че тази практика носи "много голям моравен дефизит" за служителите в министерството и уточни, че  ще бъдат оставени "две-три изключения" на пълната забрана.

Приемливо за всички граждани е да се позволи на всички общини и общински съвети да стимулират всички полицейски управления с горива, но директно насочени за обход на населените места. Това би било едно приемливо изключение от въвеждането на една пълна забрана за дарения. Може да се замислим и за други две-три изключения, но не повече, обясни той.

Според заместника на Цветанов  човек "трудно може да си представи", че ако частна фирма или частно лице дари пари впоследствие при нужда те ще бъдат проверявани "съвършено безпристрастно". От друга страна, абсолютно е невъзможно да проследяваме и законосъобразност и целесъобразност на страшно много договори за дарения, които се сключват навсякъде из страната, от всички юридически лица в МВР", призна Вучков.

В момента Цветан Цветанов е в отпуск и т. нар. "радикални" мерки ще бъдат взети в понеделникq след като се върне на работа, съобщава Mediapool.

По думите на Вучков даренията от общини, които са основно горива, за първите 6 месеца на тази година са 142 000 лв. Други държавни органи са дарили около 133 000 лв. "Разбира се, има и търговски дружества със 100% държавно участие, за които според Вучков "също може да се направи преценка". В този контекст той даде пример с фирмата на МВР - БМВ, която изпълнява поръчката за оборудване на границите по шенгенските критерии.

Заместник-министърът обяви, че вътрешното министерство има четири основни приоритета за продължаване на реформите. Първият е продължаване на преустройството на структурите на разследващата полиция, която е в ресора на Веселин Вучков. Той заяви, че полицаите ще продължат да бъдат "интензивно обучавани" за работа по тежки дала. Другите приоритети ще бъдат нагаждането на МВР към работата със специализираната прокуратура и специализирания наказателен съд и подобряване на материално-техническата база на министерството.

Вучков заяви, че броят на полицаите, които събират доказателства, е увеличен двойно – от 2000 на 4000 души. "Опитахме се да разтоварим прокуратурата от несвойствена работа при провеждане на предварителни проверки”, каза още той. МВР се опитвало да елиминира и големите различия между полицейската статистика и статистиката на прокуратурата.

Заместник-министърът обеща да бъдат подобрени и условията в полицейските арести. За построяване на нова сграда на главна дирекция "Охранителна полиция" се инвестират 15 млн. лв. Там са предвидени специални стаи за провеждане на разпит по НПК, напълно нови арести и специално оборудвани стаи за съхраняване на веществени доказателства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ЕК удари по БГ правосъдие и даренията в МВР 42| 4849 |20.07.2011 . Не разрешават разхлада под фонтана 6| 5002 |16.07.2011 . Държава и църква бистрят проблема с наркоманията 4| 5037 |10.05.2011 . Нищят проблема с картелите до месеци 9| 4304 |27.04.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ