Реклама / Ads
15| 7123 |19.08.2014 НОВИНИ

Рибари искат законно да убиват делфини

.
Делфините са вълците в морето, напаст за рибарите и трябва да се разреши законното им убиване. Още повече че древните морски бозайници - на 10 милиона години, били икономически изгодни. Много ценни за употреба от човека били и месото, и мазнините, и кожата.
 

Този удар срещу умните същества от дълбините на морето идва от рибарите. Риболовците по Българското Черноморие отдавна са отворили истинска война на делфините.

Почти всеки ден мъртви делфини - застреляни, изкормени, стряскат дори и курортистите на плажа. Сега обаче собственици на риболовни корабчета и на цехчета за преработка на риба искат съвсем законно и масово да убиват делфини под формата на „селекция". Стада делфини им унищожавали мрежите, късали ги, ядели им улова. Делфини на стада като черни биволи мачкали инвестиции за хиляди левове - инвентара на рибарите. Заради делфините имаме пропуснати ползи от хиляди тонове риба, яростно пищят собственици на рибен бизнес.

Рибарите гледат на делфините като на вълците на морето - точно като горските си събратя, които ядели „зайчетата и сърничките", така големите „риби" изяждали всички надолу от тях по веригата. Нашенските риболовци категорично искат всякакви природозащитници по света и у нас да не се противопоставят на въвеждане на квотен режим за „селекция на делфините".

На практика това означава съвсем законно избиване, категорични са еколози. И самите рибари дори признават, че уловът на делфини е много жесток и било ужасяваща гледка. Умните морски бозайници, нападнати от хора, се заграждали един друг, биели се до последен дъх за спасението си. Но въпреки това настояват, че трябва да бъде намалена популацията им чрез разрешаване да ги ловят.

Според наши рибари делфините били поне 1,5 милиона в Черно море. Само от Маслен нос - при Приморско, до Ахтопол имало 160 000. Пасажи от делфини, дълги с километри, поглъщали „ей така" по 200 тона риба от Черно море на ден според риболовците. Заетите с рибарски бизнес по родното море настояват с носталгия да се върне режимът срещу делфините от времето на ранния соц.

Тогава проблемът бил решен на държавно ниво. Преди 1966 г. уловът на бозайниците е бил разрешен. Имало е и специални кораби за промишлен улов на делфини. След това във фабрики се е преработвало ценното рибено масло, делфинови филета, а кожата се използвала в промишлеността.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 8468 |10.08.2014 Протестърите искат Ан. Цонева да е министър, вече пият шампанско . 17| 5259 |07.08.2014 "Десните" искат извинение от Близнашки за "Комунизмът е красив идеал"! . 16| 6385 |06.08.2014 Активисти натискат Радан Кънев да стане лидер на РБ . 29| 4937 |05.08.2014 Зеленогорски:50 на сто от избирателите ни не искат съюз с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads