Реклама / Ads
1| 5039 |18.11.2014 НОВИНИ

Ройтерс: Пет чужди банки с интерес да предоставят заем на България

.
България желае да си набави около 1.3 млрд. евро чрез т.нар. "мостово финансиране" от няколко чуждестранни банки до края на тази година, за да рефинансира глобални облигации, изтичащи през 2015-а година. Това пише агенция "Ройтерс" като се позовава на няколко свои източника, запознати с въпроса.
 

Балканската страна, една от най-малко задлъжнелите страни в ЕС, се нуждае от допълнително дългово финансиране за общо 4.5 млрд. лева до края на годината, за да запълни бюджетна дупка и да осигури средства за Фонда за гарантиране на влоговете, както и ликвидност за банковата система на страната след отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка.

 

Според източници на агенция Ройтерс, пет чуждестранни банки, сред които Citigroup, италианската Unicredit, френската Societe Generale, германската Deutsche Bank и британската HSBC са проявили интерес да осигурят т.нар. "синдикиран заем".

 

Други потенциални кандидати за отпускане на заем са италианската Intesa Sanpaolo, френската BNP Paribas, белгийската KBC и австрийската Raiffeisen. Очаква се заемът да бъде договорен през следващите две или три седмици, посочва още "Ройтерс".

 

Според друг източник на агенцията американските банки JP Morgan and Bank of America също могат да вземат участие, като добавя, че Министерство на финансите на България вероятно ще оповести имената на конкретните банки до края на настоящата седмица.

 

"Размерът на мостово финансиране е сериозна сума за търговските банки, така че ще има синдикирани усилия от четири или пет банки", казва за "Ройтерс" неназован източник. Според него, подобен заем е необходим, тъй като няма достатъчно време, за да могат българските власти да емитират дълг на международните пазари до края на годината. Но финансовото министерство вероятно ще поиска да направи това през първата половина на следващата година.

 

В същото време българското правителство планира да увеличи с още 2 млрд. лева емитирането на дълг на вътрешния пазар, тъй като трябва да бъдат предоставени точно около 2 млрд. лева на ФГВБ за покриване на гарантираните депозити в обявената в несъстоятелност КТБ, посочва агенцията.

 

Други 1 млрд. лева ще бъдат използвани за рефинансиране на държавната подкрепа за Първа инвестиционна банка (ПИБ), третата по големина банка, която стана мишена на банковата паника.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4335 |18.11.2014 Ученик върна чужди пари, чуди се, че го награждават . 2| 4294 |08.11.2014 Големите депозити в банките намаляват . 0| 6507 |20.10.2014 Експерт: Частните банки за стволови клетки са измама . 47| 11541 |18.10.2014 Вежди Рашидов: Помнете ми думата – ще се ликвидират банки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads