Реклама / Ads
0| 6506 |20.10.2014 НОВИНИ

Експерт: Частните банки за стволови клетки са измама

.
Частните банки за стволови клетки от новородени са фалшификация, създадена да извлича пари от родилките. В индивидуалното даряване на стволови клетки от новородено няма никакъв смисъл. Опитът на страни като Германия показва, че от 300 000 пула със стволови клетки, складирани в частни банки, са използвани само три, което е нищожно малък процент.
 
Това коментира националният консултант по клинична хематология проф. Георги Михайлов, пред Дарик. Той е категоричен, че единствено създаването на обществена банка за стволови клетки би били резонно. У нас обаче за такава не се говори изобщо заради частни интереси.

В индивидуалното даряване на стволови клетки от новородено няма никакъв смисъл, категоричен е проф. Михайлов. „То има смисъл, но само при условие, че банките са обществени. Така те ще бъдат достъпни за всеки пациент. У нас обаче по този въпрос не се говори, тъй като има частни интереси. Това, което се прави е биологична пирамида, от която се извличат пари от семействата, а в това няма никакъв смисъл. Шансовете да съвпаднат донор и реципиент в една фамилия, която е къса по своята хоризонтална линия, каквито са българските с едно-две деца, е нищожен. Ние почти нямаме съвпадения в рамките на българските семейства. Да се разболеете от онкохематологично заболяване и да се наложи да имате донор, също е много малка вероятността. Защото това са редки заболявания. Т.е. всичко това е една фалшификация", коментира професорът.

По думите на Михайлов във Франция частното банкиране доскоро дори е било забранено. Не така обаче стоят нещата с общественото банкиране, каквото за съжаление у нас няма. „То е изключителна перспектива. В България има годишно между 60 и 80 000 раждания. Ако бъде създадена мрежа за събирането на стволови клетки от пъпна връв, и тя бъде обществена банка, това ще даде 60-80 000 донори. Огромен брой донори ще има", заяви още проф. Михайлов.

Годишно правим между 120 и 140 трансплантации на стволови клетки, което ни нарежда сред страните от Централна и Източна Европа. Далеч сме обаче от западните държави, а сред причините за това са - ниското финансиране от Здравната каса, бедната мрежа от донори и фактът, че у нас има само два центъра, в които се извършват подобни трансплантации.

Според проф. Георги Михайлов проблем е и това, че и двата ни центъра се намират на едно и също място - в столицата. Ако в Германия доброволни дарители на стволови клетки са 2,5 млн. души, то у нас те не надхвърлят 1000. Ако се сметне съотношението спрямо население и дарители, то в България трябва да има поне 250 хиляди доброволни дарители, завърши специалистът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 11539 |18.10.2014 Вежди Рашидов: Помнете ми думата – ще се ликвидират банки . 2| 5152 |04.10.2014 Експерт: В „Миджур“ е имало десетки тона взривно вещество . 9| 5596 |04.10.2014 Военен експерт: Парламентът не одобрява център за утилизация през 2003 г. . 2| 4868 |02.10.2014 Експерт: Вместо технологии в България рискуваме с жива сила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads