Реклама / Ads
2| 4684 |05.05.2010 НОВИНИ

Рожденикът Младенов черпи македонски колеги на важна визита

.
България не се страхува от Македония, напротив. След като първа призна независимостта на Република Македония с конституционното й име, България винаги е работила за сътрудничество с Македония, заяви българският министър на външните работи Николай Младенов на съвместна пресконференция с македонският си колега Антонио Милошоски.
 
България няма териториални претенции към Македония и вярвам, че и Македония няма териториални претенции към България, каза още Младенов.

Българският първи дипломат започна днес от Скопие обиколката си на Западните Балкани, която включва още Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина и Албания. Младенов посочи три причини за това, че балканската му обиколка започва от Скопие. Първата - че Македония е най-близката държава до България. Втората – че новото българско правителство иска да даде ново начало на нашата политика към балканските страни. Третата е, че след като достатъчно дълго сме си говорили чрез медиите, е време двамата външни министри да си говорят един с друг.

Младенов и Милошоски се съгласиха, че двете страни трябва да гледат в бъдещето, а не да се обръщат към миналото. Македония ще разчита на подкрепата на България за евроинтеграцията, заяви македонският министър.

Македонската страна е представила забележките си по договора за добросъседство с България, който беше занесен в Скопие от експремиера Сергей Станишев в края на 2008 г. „Дадохме коментари на документа, който получихме от официална София”, каза Антонио Милошевски. Коментарите са за подобряване на текста за неговата равна тежест за двете страни, за да се стигне накрая до един общ, продуктивен, полезен документ за двете държави, отбеляза той.

„Текстът, който получихме от София, и този, който изпратихме, дават насока за създаване на взаимно приемлив текст. Ще бъдат посочени начините, мерките и параметрите – как държавите могат повече да си помагат, да работят в перспектива, да създават добър имидж за региона в Европейския съюз. Надяваме се крайният текст да бъде за пример”, каза Милошевски.

Българският външен министър посочи, че македонските предложения ще бъдат разгледани. „Затова сме дипломати, за да преговаряме, а не да си говорим с ултиматуми”, каза Младенов. Можете да разчитате на добронамереността на България, позволявам си да кажа – и на Македония – за да намерим най-точните решения, посочи той.

Младенов ще връчи почетния знак на министерството “Златна лаврова клонка” на спасителите от трагедията в Охридското езеро. На 6 май министър той ще има среща с представители на неправителствени организации в Скопие и ще изнесе лекция в университета в Тетово.

Днес министърът на външните работи, освен ключовата визита в Македония, празнува своя 38-ми рожден ден. За да подпечата със сериозния печат на дипломатическото обещание, Николай Младенов ще отпразнува 5-ти май  с македонския си колега Антонио Милошоски. На съвместната пресконференция на двамата външни министри Милошоски се пошегува, че днес освен официалните срещи и сериозната програма имат и едно приятно задължение – да организират празника за рождения ден на българския външен министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5013 |01.05.2010 Т. Младенов: Бедните стават повече . 3| 4743 |08.04.2010 Н. Младенов: Не сме втора класа партньор в НАТО . 10| 6514 |18.03.2010 ОМО-вци пак "барат" великомакедонски кьорфишеци . 13| 4942 |21.02.2010 Дянков, Нанев и Т. Младенов - най-недолюбвани министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads