Реклама / Ads
26| 5794 |26.07.2012 НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Държавата да гарантира спокойствието на българите

.
Росен Плевнелиев
Докато в парламента още утихваха страстите след петия неуспешен вот на недоверие, на „Дондуков” 2 се събра свикания от президента Росен Плевнелиев Консултативен съвет за национална сигурност. Поводът бе атентата в Бургас. След 18 юли не можем да говорим само за рискове от терористични атаки.
 
Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната. Това заяви още в началото Плевнелиев.

“Терористичната атака в Бургас беше видимо добре планирана и в ресурсно отношение добре осигурена. и би било наистина трудна тя да се предвиди”, подчерта президентът.

Нужни са нови и бързи промени. Реално противодействие на тероризма изисква да се преосмисли ролята на Съвета за сигурност към Министерския съвет и мерките, които трябва да се предприемат за утвърждаването му като работещ орган в условия на криза, смята Плевнелиев. Необходимо е да обмислим възможността да се ускори създаването и на помощни органи към него като по-специално изграждането на Национален ситуационен център.

Сигурността на хората е първостепенна задача на властта у нас, категоричен е Плевнелиев.

Президентът призова членовете на съвета за държавнически отговорен подход към решаването на проблема с прецизно изследване на процесите в средата за сигурност. “Необходимо е да отговорим на въпросите какво и как се промени в нея, адекватен ли е моделът, по който противодействаме на тероризма, отделяме ли необходимите ресурси, както и как разпределяме и управляваме, защо именно в България се случи”, каза Плевнелиев.

Държавният глава смята, че препоръките отправени в доклада на ЕК са изпълними и трябва да се гледа на доклада като платформа за работа до 2013 г. Политиканстването е излишно и вредно. Проблемите са ясни и са посочени в доклада, решенията ще дойдат от нас, а не от Брюксел. Целта е сигурност и справедливост за българите, подчерта Росен Плевнелиев.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 11096 |30.06.2012 Как ще пази държавата си този, който не може да си пази гъза? . 47| 6367 |30.05.2012 Р. Плевнелиев: Господ е българин по отношение на земетресенията . 80| 6611 |29.05.2012 Плевнелиев: Да направим грижата за личността в национална кауза . 6| 5569 |23.05.2012 Павлова успокоява: Държавата ще помогне!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads