Реклама / Ads
3| 2483 |16.06.2023 НОВИНИ

Румъния ще добива газ от Черно море още в 2026 г., става играч на регионалния пазар

.
Добивът ще превиши потреблението на Румъния, заяви бившият министър на енергетиката Попеску Източник: БГНЕС
Румъния ще добива газ от Черно море в края на 2026 г. или началото на 2027 г., заяви днес бившият румънски министър на енергетиката Вирджил Попеску, цитиран от телевизия Диджи 24.
 

Той подчерта, че добивът ще превиши потреблението на Румъния.

 

“Вероятно през следващата седмица ще видите съобщения за решението за инвестиции в добива на газ в Черно море (…) Това нещо ще се случи със сигурност и двете големи компании – Ромгаз (Romgaz) и О Ем Ви Петром (OMV Petrom), ще започнат инвестициите в Черно море”, посочи Попеску.


По думите на бившия министър на енергетиката Румъния ще се превърне в “играч на регионалния пазар на природния газ”.

 

“В края на 2026 г., началото на 2027 г. Румъния ще добива газ в Черно море и говорим за газ, който е много повече, отколкото потребяваме. Румъния ще стане на практика доставчик на сигурност, играч на регионалния пазар на природния газ”, заяви той.

 

Според Попеску румънската държавна компания Ромгаз има потенциал да се превърне в най-големия производител на природен газ в Европа.

 

“Горд съм, защото Ромгаз стана вторият най-голям производител на природен газ в Европа и съм уверен, че Ромгаз има капацитет да стане – след добива на газ от Черно море – да стане първият производител на природен газ в Европа”, подчерта Попеску, който беше министър на енергетиката в подалото оставка в понеделник правителство на премиера Николае Чука.

 

Що се отнася до атомната електроцентрала в Черна вода, Попеску заяви, че третият и четвъртият реактор се очаква да бъдат въведени в експлоатация през 2030-2031 г.

 

“Цели седем години Румъния беше блокирана в преговорите за трети и четвърти реактор с компании от Китай. Седем години бяха загубени … Ако бяхме започнали преди седем години, днес вече щяхме да имаме трети и четвърти реактор в действие”, посочи той, като добави, че всички договори с Китай са били разтрогнати и в разгара на пандемията във Вашингтон е подписано междуправителствено споразумение със САЩ.

 

По думите му през тази година, вероятно през септември, ще бъдат подписани договорите за изпълнението на двата нови реактора на АЕЦ Черна вода. Същевременно до края на тази година се очаква и подписването на договор за втората фаза от договореното със САЩ инсталиране на малки модулни реактори. 

 

“Така че Румъния на практика влиза във финалната права със строителството на тези реактори, а най-късно през 2029 г. е крайният срок за пускане в експлоатация на модулния реактор, 2030 г. – на трети реактор, и 2031 г. – на четвърти реактор в Черна вода.

 

Това означава енергийна независимост на Румъния”, подчерта Вирджил Попеску на пресконференция, на която представи равносметка за мандата си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2670 |16.06.2023 МОСВ и министерство на туризма уверяват: Няма данни за замърсяването на Черно море . 0| 2564 |15.06.2023 МОСВ следи за потенциални екощети от ”Нова Каховка” чрез три нови пункта по Черноморието ни . 7| 2693 |15.06.2023 Трупове на крави изплуваха по родното ни Черноморие: Не е ясно дали не идват от Украйна . 2| 2686 |14.06.2023 Все още няма притеснителни показатели на водата в Черно море заради “Нова Каховка”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads