Реклама / Ads
7| 5311 |20.07.2014 НОВИНИ

Румъния спасява българското жито

.
Голяма част от българското жито тази година се очаква да бъде изнесено през Румъния. Причината е, че северната ни съседка спечели търг за доставка на пшеница в Египет. Нашата страна не успя да се класира в търга за доставка на жито за африканската държава. Житото от Добруджа обаче много лесно и удобно може да бъде изкупено от румънски търговци, да се натовари на кораби в пристанището на Констанца и да отпътува за Египет, казват представители на бранша.
 

 

Те припомнят, че тази година не е първата, в която родното жито ще се изнася като румънско. Подобно беше положението и миналата година. Тогава българската пшеница беше доста по-евтина от зърното в Черноморския регион. Търговците използваха това и изкупиха големи количества евтино и качествено родно жито, което изнесоха през Румъния на доста по-високи цени. Тази година отрано страната ни опита да направи всичко възможно, за да не допусне същата ситуация и да осигури възможност на родните производители и търговци да продават директно в Египет на по-добри цени. "Със съжаление трябва да се отбележи, че въпреки положените усилия от страна на Национална служба по зърното и посолството в Египет не успяхме да финализираме въпроса за регистрация на българската пшеница в Египет и участието на български търговци в търговете, организирани от GASC", каза пред "Стандарт" шефът на НСЗ д-р Злати Златев.

 

Освен цените, на които ще реализират стоката си, стопаните са притеснени и за качеството на зърното. Според Стилиян Стоянов от асоциацията на зърнопроизводителите ще се наложи и сушене на житото, което допълнително оскъпява продукцията. В момента почти няма търговия, казват производителите и допълват, че търговци предлагат цена от 300 лв. за тон зърно франко пристанище. По-евтино от очакванията на стопаните се търгува и рапицата - според маслеността й цената варира от 600 до 630 лв. за тон. Земеделските стопани са притеснени и заради досегашната работа на фонд "Земеделие", която наложи смяна на ръководството му.

 

"Има проекти на колеги, които отлежават една година, без нищо да се е случило. Все още не се приемат ваучерите за гориво и докато започнем да работим с тях, ще минат поне два месеца. Цялата ситуация е изключително трудна. Затова Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за спешна среща с премиера", каза Стилиян Стоянов.

 

"За всеки производител, който е инвестирал значителни средства и време в добива на тонове зърно, а сетне вижда как пред очите му част от зърното се похабява или цената му пада поради не добро съхранение, е истинска драма. Това може да се избегне, ако се спазва разработената и утвърдена от Национална служба по зърното Инструкция за съхранението на зърно", каза шефът на службата д-р Злати Златев. Той обясни, че общият капацитет на всички складови вместимости в страната е 12 143 087 тона. Наличната складова база е напълно достатъчна за съхранение на зърното, произведено в страната.

 

През април и май периодичните проверки, извършени от експертите към Главна дирекция "Зърно и зърнени продукти", бяха насочени освен към изпълнението на изискванията на Закона за съхранение и търговия със зърно и към установяване готовността на лицензираните публични складове за зърно, регистрираните зърнохранилища и другите обекти за съхранение, за приемането и съхранението на произведената продукция от реколта 2014 г. Съгласно утвърдения годишен инспекционен план за проверки до настоящия момент експертите са извършили 238 броя проверки на публични складове и зърнохранилища и 533 броя проверки на други обекти за съхранение на зърно, разказа д-р Златев. Извършените проверки не са установили и в НСЗ няма постъпили сигнали за нанесени щети в складовете за съхранение на зърно в резултат на обилните непрекъснати валежи в последно време. Проверките показват, че лицензираните като публични складове за зърно, регистрираните зърнохранилища, складовете към мелнични, маслодобивни и фуражни предприятия, т.е. обекти, които се намират под постоянен контрол от страна на НСЗ и чиято дейност зависи от качественото съхранение на зърното, са в постоянна готовност за приемане на зърно. Всички мероприятия, касаещи профилактиката и поддръжката на вместимостите и обслужващата ги техника, се извършват по предварително разработен и приет график. По отношение на технико-технологичната и санитарна профилактика складовете механично се почистват, извършва се профилактика на активната вентилация, на системите за дистанционен термоконтрол, на оборудването за приемане и обслужване на съхранението на зърно - автовезни, редлери, елеватори, зърнопочистващи машини, увери д-р Златев. При необходимост се ремонтират покриви, врати, прозорци. Зърнобазите имат сключени договори с оторизирани фирми за контрол, профилактика и маркировка на автовезните и оборудването на лабораториите, допълни той.

 

В резултат на лошите метеорологични условия се очаква стойностите на влагата на добито зърно да е доста над стандартната. През тази година, усилията на ръководствата на всички складови бази, които разполагат със зърносушилни, е до началото на кампанията те да бъдат приведени в пълна готовност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4740 |16.07.2014 Манфред Вебер: Съмнявам се, че сегашното българското правителство работи за общия европейски интерес . 16| 10246 |01.07.2014 Ликуй, народе! Чехкини и полякини пак се връщат по българското море . 15| 5126 |29.06.2014 Властта обединена за спасяване на банките и нови избори . 2| 6015 |10.06.2014 Само България и Румъния с ръст на чуждестранни инвестиции за 2013 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads