Реклама / Ads
10| 3920 |29.08.2023 НОВИНИ

Румънският президент: Искаме да повишим американското присъствие в нашия регион във всички негови аспекти

.
Румънският държавен глава Клаус Йоханис Източник: БГНЕС
Искаме да повишим американското присъствие в нашия регион във всички негови аспекти, заяви държавният глава на Румъния Клаус Йоханис, цитиран от румънския сайт News.ro.
 

„Развитието и задълбочаването на нашето стратегическо партньорство със Съединените американски щати представлява стълб, чиято релевантност се препотвърждава и укрепва. Ние сме дълбоко ангажирани с поддържането и засилването на трансатлантическите отношения. В същото време искаме да увеличим американското присъствие в нашия регион във всички негови аспекти: военен, икономически, енергиен и политически“, отбеляза президентът Йоханис днес на годишната среща на румънската дипломация.

 

Във връзка с ролята на Румъния в НАТО Йоханис бе категоричен, че страната му е изпълнила всичките си цели на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

 

Румънският лидер посочи, че благодарение на приемането на нови планове за отбрана, за всяка заплаха за сигурността, която би могла да засегне Румъния, Алиансът има подходящ отговор.

 

„Създадена е и необходимата рамка за привеждане на бойните групи, включително тази от Румъния, към ниво бригада чрез допълнителни сили, ако ситуацията го налага. Същевременно ще ускорим процесите, свързани с препозиционирането на оборудване“, допълни държавният глава.

 

Йоханис препотвърди, че Румъния и нейните граждани към момента се ползват с най-високата степен на сигурност и отбрана в цялата история на страната.

 

„Ще продължим да гарантираме изпълнението на нашите национални ангажименти в тясна координация с нашите съюзници, включително в рамките на формата „Букурещ 9“, който доказа своята полза за осигуряване на ефективна координация на източния фланг. Същевременно с това приветствам препотвърждаването на стратегическото значение на Черно море и ви насърчавам да продължите усилията си за укрепване на мястото му в дневния ред на НАТО“, каза още президентът пред румънската дипломация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2753 |19.07.2023 Шефът на комисията по отбрана: Повечето БТР-и, които искаме да пратим в Украйна, не са били вадени от складовете на МВР . 13| 3220 |05.07.2023 Борис Бонев: Няма угодия! Хем искаме млади и нови лица, хем да са с 30-годишен опит . 4| 2566 |28.06.2023 Литовският президент: Купуваме системи за противовъздушна отбрана НАСАМС за Украйна . 3| 2602 |28.06.2023 От ”Спаси София”: Това е исторически момент. Искаме да покажем обединен фронт за София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads