Реклама / Ads
26| 5236 |03.01.2014 НОВИНИ

Румен Петков: "Атака" е нехигиеничен фактор в парламента

.
От създаването си кабинетът е подложен на най-тежък обществен натиск, избиващ на моменти в агресия. И това се случва за първи път от Освобождението от турско робство.Това каза в интервю за "24 часа" Румен Петков от БСП.
 

Очевидно е, че сега има срив на чуждите инвестиции, неизпълнение на предизборни ангажименти на БСП. Очевиден е стремежът на правителството да овладее ситуацията и да реализира определен тип политики - в социалната сфера са най-отчетливи. По-сериозни стъпки трябва да се направят в борбата с контрабандата, защото това е продънено перо за бюджета.

Но най-големият проблем не е правителството, а партиите и липсата на диалог. Неспособността да се оформят няколко приоритета, по които да се работи съвместно. И това е част от мотивацията хората да излязат на улицата, коментира още Петков. Според него "част от протестите безспорно са мотивирани от, да не казваме безумни, но не съвсем умни действия на партиите, които подкрепят правителството".

Според Румен Петков крайно нехигиеничен фактор в парламента е "Атака". И ПЕС заяви, че комбинацията с "Атака" е абсолютно неприемлива. Продължава да няма отговор каква е цената, която БСП плаща за комбинацията с "Атака", напомни той. При разумен диалог можеше да се формира правителство, без да се поемат такива ангажименти, каквито очевидно има към "Атака". Това е цена. И ако днес някой въздиша с удовлетворение, че двама депутати от ГЕРБ са се отцепили и можем да се отръскаме от "Атака", това политически е много грозно, каза още ексминистърът.

На заявеното от БСП и от ДПС, че от резултата от евроизборите ще зависи съдбата на правителството и дали ще има предсрочни избори след май, политикът отговори: "БСП трябва да е първа политическа сила на тези избори, и то убедително. Някои агенции ни дават до 5% разлика и не разбирам защо ръководството ни не тропне по масата и не каже - какво правим утре? Трябва да спрем да бъдем реактивни. Лошо е, че не участваме във формирането на дневния ред на обществото."

А изборите БСП ще спечели с екстрено преминаване към предизборните ангажименти - "Белене", плоския данък, пушенето, гъвкавото пенсиониране, изборното законодателство. Какво значи няма разбирателство с ДПС? Ти имаш изборна ситуация - утре кой ще ти вярва? Хората ще кажат - миналия път ни излъга по-юнашки от циганите, защо да ти вярваме сега? - каза още Петков.

Макар да е мандатоносител, БСП се държи като присъдружна партия. Като не можеш да изпълниш основните си ангажименти, има два варианта. Първо, казваш - съжалявам, драги сънародници, излъгах ви. Второ, казваш, че не можеш да си изпълниш ангажиментите, и отиваш на избори, за да искаш по-силна подкрепа и да изпълниш обещаното, каза още Румен Петков, подчертавайки, че самият той е против избори сега.

Що се отнася до вътрешнопартийните противоречия той призна, че не очаква на конгреса през февруари да се искат оставки, защото "нито има нагласа, нито във фаза на избори това трябва да се прави." От организационна и от политическа гледна точка е несериозно, заяви Петков. Според него партията трябва да се мобилизира. А за това той препоръча:

"Първо, изпълнение на ангажиментите. Второ, реализация на отчетлива кадрова политика. Трето - публичност. Ясни отговори. Закъснели, но ясни." Критиките си към партията той определи по-скоро като констатации и пороци и попита: "Кое от това, което казвам, не е вярно?"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6056 |02.01.2014 Румен Гечев: Към 2015 влизаме в еврозоната . 18| 8657 |20.12.2013 Депутатка от "Атака" охули мъже от НФСБ в ефир за Куба . 19| 5695 |15.12.2013 Румен Овчаров: Няма да се случи нищо добро . 13| 5388 |12.12.2013 Румен Овчаров: В енергетиката продължават експертно волунтаристичните действия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads