Реклама / Ads
32| 5897 |29.06.2020 НОВИНИ

Румяна Коларова: Чистото говорене на Радев го кара да олеква

.
Румяна Коларова
Президентът Радев е слабата страна в институционалната война между "Дондуков 1" и "Дондуков 2". Той може да говори, а чистото говорене олеква. Борисов може нищо да не каже, но да върши нещо. Радев приема този сблъсък много лично. Пределно ясно е, че ако президентът всеки ден използва появата си в медиите за да коментира какво правят управляващите, това олеква. Атаката се превръща в рутина, към която хората започват да нямат чуваемост.
 

Това заяви пред bTV Румяна Коларова - политолог и бивш секретар на президента Плевнелиев.

 

По думите и това не е първият път, в който представителна и изпълнителна власт имат пререкания. Подобно напрежение е съществувало и между Георги Първанов и Борисов. Но според Коларова тогава не е било толкова персонално.

 

"Поне Радев го приема така. Имало е доста остро отношение и преди - спомняте си, че срещу Първанов имаше и иницииране на процедура по импийчмънт. Има и напрежение между Желев и СДС.Първанов не беше от хората, които ежедневно търсят трибуна за изява. Пределно ясно е, че ако президентът всеки ден използва появата си в медиите за да коментира какво правят управляващите, това олеква. Атаката се превръща в рутина, към която хората започват да нямат чуваемост. Според мен това е грешка", отсече Коларова.

 

Тя коментира и скорошните скандали със секретаря на президента Пламен Узунов и обвиненията в търговия с влияние. Днес прокуратурата разпространи нова порция чатова, които замесиха в скандала с него и Пламен Бобоков още едно лице от Министерството на външните работи.

 

"Секретарят има влияние, разбира се. Това са хора, които имат ключова роля. Когато говорим за човек, който е бил служебен министър и е останал в администрация, по презумция той има ключова роля в президентската администрация. Секретарите на президента са неговите ръце. Те правят всичко - със сигурност една от основните им задачи е да се срещат с всякакъв вид хора от бизнеса, синдикатите, НПО-тата. Всякакъв тип граждански асоциации. Целта е да се трупа експертиза, да се подготвят срещи на президента, документи, решения. Това е начинът, по който те получават информация", коментира Коларова.

 

По думите и обаче основното условие е това да се случва публично.

 

"Административна практика е да се водят така наречените паметни бележки. Те не са архивирани, но би трябвало да е налице какво се е случило", заяви още тя.

 

Коларова смята още, че е слабост фактът, че в институциите влизат хора, които не се интересуват от протокола - както такъв за поведението в рамките на това, което се приема за прилично, така и до такъв, свързан с именно този вид процедури, които да гарантират свобода от търговия с влияние.


"Все пак българските политици не са някакви редки птици, а обратното. Тези практики са дълбоко вкоренени в начина, по който се прави политика в модерността. Освобождаването от тях е дълъг и мъчителен процес. Депутатите в парламентарна група “ВОЛЯ” са или роднини, или служители на фирмите на Марешки. Тепърва трябва да се дистанцираме, да осъдим морално такъв тип действия", заявив Коларова.

 

"Президентът е слабата страна защото само говори. Борисов може въобще да не говори, а да прави неща. Чистото говорене олеква. Радев е в слаба позиция и заради това, че другата му функция е да се консултира. Вижте какво се случи - те го унижиха и демонстративно му обърнаха гръб с това, че отидоха някакви по-ниско стоящи хора", коментира още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 20048 |25.06.2020 Румяна Ченалова: Прокуратурата не е чела закона за дипломатическата служба . 7| 7540 |21.06.2020 Румяна Ченалова: Прокурорите също вършат престъпления . 13| 9474 |15.06.2020 Румяна Ченалова: Ако предявим искове заради записа, по делото ще се назначат експертизи за автентичността му . 19| 6231 |08.06.2020 Румяна Ченалова: Ако имаше прокуратура, стотици виновници за злото трябваше да са в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads