Реклама / Ads
145| 9114 |11.03.2016 НОВИНИ

Русия обвини Митов за статия, в която я нарича регулировчик

.
Мария Захарова
Сравнението на Русия с "регулировчик" е неуместно и провокативно - така говорителят на Външното министерство Мария Захарова коментира статия на министърът на външните работи на България Даниел Митов.
 
По време на официалния си редовен брифинг Захарова заяви, че при цялото уважение към високия пост, които му е дал българският народ, констатира редица противоречия и провокационни моменти в статията на външния ни министър, озаглавена: „Българската памет и история не се нуждаят от регулировчик“, предаде БНР.

"Сравнението с регулировчик е доста неуместно. Никой в Русия не си е позволявал да има подобно неуважително отношение или менторски тон към българския народ", заяви говорителката.

Тя коментира пасаж от статията на Митов, в който се говори, че в Руско-турската освободителна война са се присъединили украинци, белоруси и финландци, които са имали свои геополитически интереси. По думите на Захарова тези народи през 1917 г. получават независимостта си именно от Москва, но в онзи момент те са били поданици на Руската империя и са участвали във военните действия, биейки се с руснаците и българите.

"В Русия не е прието загиналите да бъдат делени по национален признак", подчерта тя.

Захарова говори и за "мита" за съветската окупацията на България, припомняйки че през периода 1944-1948 г. в Съюзническата Комисия в страната ни са влизали освен СССР, но и САЩ и Великобритания и решенията са се вземали съвместно. Тя отбеляза, че на българския народ е добре известно, че през 1944-1989 г. страната е имала голям успех в науката, икономиката, спорта и много други области.  

Захарова подчерта, че с българския народ всичко е наред, самата тя дори има свои приятели, с които поддържа редовни отношения, но е наясно с политическата конюнктура.

Неотдавна Москва реагира остро срещу създаването на парламентарна комисия, която да провери има ли намеса във вътрешните работи на страната ни от страна на Русия и Турция. Тогава Мария Захарова заяви, че има опасност в българското общество да се зароди "неомаккартизъм".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4641 |10.03.2016 Митов: Ще настояваме да не сме част от нов маршрут за мигрантите . 9| 4286 |10.03.2016 Комисията за Русия и Турция в парламента оцеля . 5| 4108 |09.03.2016 Митов: Засега няма увеличен миграционен натиск към нас, но рискове винаги има . 12| 4644 |07.03.2016 Елена Йончева: Ако Сирия се раздели, Европа, Русия и Китай ще пострадат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads