Реклама / Ads
0| 2403 |31.03.2024 НОВИНИ

Русия продължава с ракетния обстрел и енергийния терор над Украйна

.
Източник: Головне управління ДСНС України в Одеській області
Руски удар уби най-малко един човек през изминалата нощ в западната украинската Лвовска област, съобщи областният управител Максим Козицки. Същевременно украинската армия посочи, че е свалила девет ракети и девет вражески дрона, предаде Франс прес. Сутринта на 31 март в много региони на Украйна бяха обявени въздушни тревоги. Той беше свързан със заплахата от нападение с балистични ракети, предаде 24 Канал. Тревога имаше, включително в Одеса, Херсон, Миколайв.
 

„Тази вечер врагът атакува с крилати ракети същата жизнено важна инфраструктура (...), която вече беше атакувана на 24 и 29 март. Беше повредена административна сграда“, обяви Козицки в „Телеграм“ и добави, че „един човек загина в резултат на атаката“ върху Лвовска област.





През нощта на 31 март руските сили са изстреляли няколко вълни от безпилотни самолети и ракети по южните райони на Украйна, като са нанесли щети на инфраструктурата в Одеска и Херсонска област, съобщи Южното оперативно командване на Украйна.

 

Ударите са нанесли щети на енергийната инфраструктура в Одеска област и на селскостопанско съоръжение в Херсонска област.

 

През нощта частите за противовъздушна отбрана са свалили осем безпилотни самолета Shahed в Одеска област, съобщиха властите. Отломки от падащите дронове са предизвикали пожар в местно енергийно съоръжение, което е довело до прекъсване на електрозахранването в района.

 

Пожарът е бил потушен и няма пострадали хора, съобщиха военните.

 

Руските сили са изстреляли балистични ракети и управляема ракета в Херсонска област, като са поразили селскостопанско предприятие. Не се съобщава за жертви.

 

През нощта военновъздушните сили предупредиха, че е в сила въздушна тревога за цяла Украйна, включително за крайните западни области. Съобщава се, че Русия е изстреляла бомбардировачи Ту-95 от Саратовска област.

 

Южните райони на Украйна са честа мишена на руски атаки. При ракетен удар по Одеса на 29 март бяха ранени най-малко петима души, включително три деца. През последните седмици Русия засили и атаките срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

 

В няколко украински области има прекъсвания на електрозахранването, след като Русия извърши снощи нови атаки срещу енергийната инфраструктура на страната, предаде ДПА.





Киев нарича тази стратегия на Москва "енергиен терор".

 

Има съобщения за спирания на тока в Днепропетровска, Сумска и Полтавска и Харковска област.

 

Украинският президент Володимир Зеленски осъди руските нападения като отвратителни и за пореден път призова за повече международна помощ за защита на енергийната инфраструктура на своята страна.

 

"Изпратихме необходимите сигнали и конкретни искания до всички наши партньори, които разполагат с необходимите системи за противовъздушна отбрана и ракети", каза Зеленски в традиционното си видеообръщение. Президентът на Украйна добави, че "Америка, Европа и други партньори знаят от какво точно се нуждаем".

 

Повече от две години след пълнощабната си инвазия в Украйна, руската армия отново взема все по-често под прицел нейната енергийна инфраструктура, за да прекъсне електрозахранването и топлоснабдяването, отбелязва ДПА.





На 30 март руските сили атакуват 12 общини по границата на Сумска област, като предизвикват 254 експлозии в района, съобщава регионалната военна администрация.

 

През целия ден руските военни атакуваха границата с артилерия, минохвъргачки, гранатомети, безпилотни самолети, мини и неуправляеми въздушни ракети. Най-интензивни са бомбардировките в община Велика Писаровка, където за 24 часа са регистрирани 75 взрива.

 

Общините Краснопиля, Шалихин, Нова Слобода, Зноб-Новгородское, Хотин, Есман, Серединна-Буда, Юнаковка, Миропиля, Билопиля и Глухов също бяха обстрелвани.

 

Не се съобщава за жертви или щети по гражданската инфраструктура.

 

Русия набира по около 30 хиляди войници месечно за войната си срещу Украйна, смята британското военно разузнаване във всекидневната си сводка, публикувана от министерството на отбраната, предаде ДПА.

 

Агенцията отбелязва, че тази оценка е била дадена вчера, когато Русия е атакувала за пореден път украинска инфраструктура. В резултат бе съобщено за прекъсвания на електрозахранването в четири области.

 

"Русия поддържа значително количествено предимство в конфликта, превъзхождайки Украйна по отношение на боеприпасите и оборудването", отчита британското военно разузнаване. В сводката, публикувана в социалната мрежа "Екс", пише още, че руската армия "вероятно набира по около 30 хиляди (нови войници) на месец и е много вероятно да може да продължи да поема загубите си и да не спира атаките, насочени към изтощаване на украинските сили".

 

Според британското военно разузнаване Русия е успяла да надгради над неотдавнашното превземане на Авдиевка, "настъпвайки постепенно" в западна посока от града в източната Донецка област. В края на този месец тя почти сигурно пое контрол върху Орловка и Тоненкое и продължава да се опитва да превземе други села в района, продължава сводката.





Според британското военно разузнаване руските въоръжени сили не спират "атаките си в няколко други точки на фронтовата линия, но не постигнаха кой знае какъв напредък през последните седмици".

 

След руската пълномащабна инвазия в Украйна преди повече от две години силите на Киев успяха да отблъснат нашествениците по места и дори да си върнат някои територии. Сега обаче войната е в решаваща фаза, като има съобщения, че Украйна изпитва недостиг на боеприпаси и трудности при набирането на нови войници за фронта, обобщава ДПА. 

 

ФрогНюз




Кадри от 29 март:
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2461 |31.03.2024 Местни избори в Турция. Какъв е залогът за противниците на Ердоган? . 5| 2365 |31.03.2024 Калин Стоянов уверен - приемат ни в Шенген по суша до края на годината . 6| 2426 |31.03.2024 Бивш столичен кмет на ГЕРБ брани бивш депутат на ГЕРБ - "г-н Главчев е отговорен", Фандъкова готова да помогне със съвет . 5| 2593 |31.03.2024 Ралица Ковачева: Кремълска пропаганда преувеличава реални проблеми, за да всява разделение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads