Реклама / Ads
1| 2519 |15.03.2024 НОВИНИ

Руският патриарх Кирил само е уведомен за опелото на патриарх Неофит, което не значи покана

.
Руският патриарх Кирил публикува съболезнования на сайта на Руската православна църква "във връзка с кончината на Предстоятеля на Българската православна църква, Светейшия Патриарх Български Неофит". Съболезнователното послание на московския патриарх е адресирано до Светия синод на БПЦ, откъдето пък уточниха, че към Кирил е изпратено само уведомително писмо, което не значи покана. На останалите православни църкви е изпратен и редът за опелото на 16 март.
 

"За нас е ценно, че значима част от неговия живот беше свързана с Московската духовна академия, където ярко се разкриха неговите богословски и музикални дарования. След избора му на патриаршеския престол той нееднократно е посещавал пределите на Руската църква, чиито верни чада бяха изпълнени с искрена любов и уважение към него", пише руският патриарх.





"Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит, чийто светъл образ пазя завинаги в сърцето си", пише Кирил.

 

"Информирахме руския патриарх Кирил за кончината на патриарх Неофит, писмото има уведомителен характер", каза в ефира на bTV Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който вчера беше избран за временен наместник-председател на Светия синод.


На останалите православни църкви е изпратен и редът за опелото на 16 март. Досега присъствие на погребението са потвърдили вселенският патриарх Вартоломей, сръбската, македонската и албанската църкви.

 

Относно евентуалното присъствие на руския патриарх Кирил митрополит Йоан коментира: "Той е патриарх, той е сред всички патриарси и това, че в момента е онзи голям потрес с войната между два православни народа – руския и украинския, е нещо, което тежко се преживява. Затова и направихме уведомително писмо“.

 

Редно е да се отбележи, че в края на живота си и на службата си като глава на българската църква, патриарх Неофит осъди руската агресия в Украйна.





"Унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава", се казва в посланието на патриарх Неофит за празника Богоявление на 6 януари 2024 г.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2357 |15.03.2024 Преподавател за изборите в Русия: Путин ще вземе над 70% от вота . 3| 4415 |15.03.2024 Извънреден конгрес на БФС. Боби Михайлов е аут, но кой ще е новият президент? /видео/ . 16| 3182 |15.03.2024 Le Monde: Макрон проучва идеята за изпращане на войски в Украйна. "Ще трябва да изпратя момчета в Одеса" . 3| 2525 |15.03.2024 Изследване на "Галъп": Какви щяха да са резултатите, ако изборите за Народно събрание бяха сега?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads