Реклама / Ads
4| 5882 |22.06.2010 НОВИНИ

Съд върна две деца на майка садистка

.
Майката ги хапела, деряла с нокти и ги биела с пръчки и с метална маша.
 

Видинският районен съд възстанови родителските права на майка, осъдена преди 2 г. за изтезаване на две от децата си. Веса Маринова сама помолила да прибере 7-годишната Габи и 5-годишния Валентин обратно вкъщи, пише в днешния си брой вестник 24 часа. Съдът взел решението, въпреки че дирекцията за социално подпомагане е била против, а момиченцето не иска и да чуе за връщане у дома.

Според магистратите майката била “повишила необходимия родителски капацитет да отглежда и възпитава децата, съобразно установените нормативни, социални и морални правила”, поради което било в интерес на децата да бъдат настанени и отглеждани в биологичното им семейство. Габи и Валентин бяха спешно изведени от дома им, след като отделът за закрила на детето установи, че те са жертва на физически и психически тормоз.

Майката ги хапела, деряла с нокти и ги биела с пръчки и с метална маша. По телата им имало многобройни кръвонасядания, издрасквания и ожулвания. И двете деца били недохранени. Практика било вечер майката да храни само по-големите Васил и Кристина, а Габриела и Валентин ядели обикновено корички хляб. Това ги принуждавало да стават и да ядат скришом, но Веса често ги хващала и за наказание ги изпращала да спят в студена стая без завивки. Била щедра с храната само в един случай - когато Габи се изпускала в гащичките и за назидание я карала да изяжда нааканото. Според социалния доклад след постъпването на децата в дома в Ново село те се успокоили, сприятелили се с други деца и участвали в игрите. По празниците и през ваканциите Валентин се прибирал при майка си, но Габи отказвала от страх, че може пак да бъде насилена. Решението на районния съд не е окончателно и вероятно ще бъде обжалвано.

Освен че загуби родителските си права преди 2 г., срещу Веса Маринова бе заведено наказателно дело. В началото на 2009 г. тя бе осъдена да плати 4000 лв. за изтезаване на малолетните си деца. “Мнението ми е формирано, след като бяха обсъдени гласните и писмените доказателства по делото. Според тях има промяна в поведението на майката и то вече не е опасно за децата. Установено е, че тя има възможност и е подобрила битовите условия, в които да отглежда децата си с оглед на изявеното от нея желание да полага грижи за тях”, коментира пред “24 часа” председателят на съдебния състав по казуса Тодор Попиванов. В полза на майката бил и фактът, че тя се грижи добре за другите си две деца - Кристина и болния от церебрална парализа Васил.

Разминаване имало в становището на представителя на дирекция “Социално подпомагане” - Видин, че искането за възстановяване на родителските права е неоснователно и недоказано.
В същото време мнението на отдела за закрила на детето било, че възстановяването на родителските права е в интерес на Валентин, а по отношение на Габриела се признава, че липсата на емоционална връзка между майката и момичето е пречка за връщането му в дома на Веса Маринова. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5785 |13.06.2010 Берлускони: Бях адвокат в ЕС, за да върна България в "голямото семейство" на Европа . 0| 4625 |11.05.2010 Разследват майка, гледала децата си сред кравите . 3| 5823 |11.05.2010 Съмнения в съдия върна дело от начало . 1| 6028 |27.04.2010 ВКС върна делото "Христоско Вретенаров"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads