Реклама / Ads
76| 8225 |13.12.2012 НОВИНИ

Съдът се огъна: Ал. Петров е здрав, ама нека се прибере у дома

.
Алексей Петров
Софийски градски съд измени мярката за неотклонение на Алексей Петров в "домашен арест". Здравословното състояние на Алексей Петров се е подобрило след реахабилитацията и физиотерапията, провеждана в болницата в Банкя.
 

Такова е заключението на трите вещи лица, изготвили последната експертиза за състоянието на подсъдимия по делото „Октопод".

Лекарите обаче са категорични, че намаляването на движението може да доведе до ново влошаване на здравето му, както се е получило след предишния му престой в специализираната болница в Овча купел.
 

Доктор Евгени Драганов обясни по време на днешното заседание, което закъсня сериозно, след като Съдебната палата бе затворена заради сигнал за бомба, че когато Петров е постъпил в болницата той се е оплакал от безсъние, често главоболие, бил е в депресия. След проведените процедури сънят се е възстановил и той се чувства емоционално стабилен.

Заболяванията на Алексей Петров са лечими, доколкото се води приличен начин на живот. „Целта е да се поддържа провежданото до момента лечение, за да не се допусне влошаване на състоянието и инвалидизация", обясни още доктор Драганов.

Той припомни, че след като Петров е върнат в ареста от болницата в Овча купел подсъдимият се е почувствал по-зле, отколкото преди да бъде задържан под стража. Лекарят уточни, че лечението протича по различен начин при отделните пациенти: „Всеки си е башка луд. Днеска може да е много добре, утре като излезе от ваната може да го духне вятърът и да се скове."
 

Заболяванията са с хронично рецидивиращ ход, обобщи доктор Мая Русева. Тя определи като пълен абсурд Алексей Петров да бъде върнат в ареста и периодично да се извежда за провеждането на процедурите.
По думите й, в затвора не може да се прави комплексна физикална програма, тъй като нямат необходимите специалисти.

След като бяха изслушани специалистите, прокурори и адвокати влязоха в двучасов сблъсък за това трябва ли да се измени мярката или не.

Защитата подчерта, че експертизата категорично показва, че здравословното състояние на Петров е несъвместимо с условията в ареста. По думите на адвокат Васил Василев то е несъвместимо и с домашен арест, тъй като ежедневните процедури изискват посещение на болнични заведения. Той призова и да се сложи край на „специалното отношение" към клиента му: „За кой подсъдим има експертизи, показващи, че здравословното му състояние е несъвместимо с условията на ареста и той се настанява в пансион, пращат му се охранители, седят разни служби по вратите и оградите и се крият, когато идват адвокатите, защото никой не ни подслушва телефоните."
 

Безспорното подобрение в здравето на бившата барета бешеприето радушно от прокуратурата. Представителите на държавното обвинение обаче леко се разминаха в исканията си. Светлозар Костов отчете, че проблемите в кръста на Петров са намалели, а тревожното емоционално състояние е овладяно.
 

Това дава основание не да се прекрати завинаги лечението, но съвсем естествено е при тези резултати да се върне в ареста и през определени периоди да се води на процедури в Банкя, подчерта Костов.

Колегата му - Милко Момчев, от своя страна посочи, че здравословното състояние на подсъдимия може да не се съвместява с условията в ареста, но то не е пречка той да остане с най-тежката мярка за неотклонение. Така Момчев „разреши" лечението на Петров да продължи, както досегашния ред - в пансиона в Банкя. Защитата и прокуратурата обърнаха специално внимание и на производството, което се води в Тетевен за установяване дали свидетелят Пламен Устинов е натискан да лъжесвидетелства.
 

В началото на заседанието съдия Румяна Ченалова докладва постъпили протоколи за разпит на Устинов и жена му, проведени на 11 декември - седмица след като СГС изиска от Прокуратурата в Тетевен всички документи по делото. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 7877 |12.12.2012 Алексей Петров иска на свобода, бил болнав . 105| 11218 |10.12.2012 Цветанов: Алексей Петров, Надежда Нейнски и Иван Костов се съюзяват за изборите . 19| 5182 |05.12.2012 А. Петров пак иска промяна на мярката си; бил болен . 0| 7380 |29.11.2012 Антон Петров-Хамстера иска промяна на мярката си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads