Реклама / Ads
1| 5250 |27.11.2016 НОВИНИ

В съдебната система се назначават зависими хора

.
Калин Калпакчиев
Това мнозинство /във ВСС/ се формира около главния прокурор и шефа на ВАС. Техните назначения са в резултат на политически натиск, каза членът на ВСС Калин Калпакчиев. Според него ВСС е обсъждал доказано неверни данни по отношение на дейността на СГС.
 
Калин Калпакчиев, който е член на ВСС, коментира и лъжата по негов адрес от страна на Димитър Узунов. „Това е една лъжа. Мълчанието на останалите членове на ВСС също беше показателно – редно ли е да се лъже по такъв безпардонен начин. Когато публичните фигури не уважават истината, е деморализиращо. Една лъжа не идва сама, тя води след себе си и други. Недопустимо поведение е представители на съдебната власт да интригантстват срещу свои колеги. Това подкопава самите устои на правосъдието. Когато в Конституцията или в законите е записано, че висшите представители на съдебната власт трябва да притежават високи нравствени качества, това не е куха фраза. 10-те Божи заповеди са основните морални правила. Търсят се хора за тези висши длъжности, които да бъдат зависими, послушни, които да могат да бъдат управлявани. За това е такова дереджето“, заяви Калпакчиев.

Той коментира поведението на Димитър Узунов като неприемливо и недостойно. „Селекцията от десетилетия наред в съдебната власт от страна на политическата власт е корумпираща и деморализираща. Хората се избират по критерии, обратни на тези в Конституцията“, добави Калпакчиев.

Той разказа, че през изминалата седмица ВСС е обсъждал доказано неверни данни по отношение на дейността на СГС, разпространени от пресцентъра на главния прокурор. „Топалов и стилът на ръководство на СГС отряза корупционните канали през последните месеци. Предложението беше да се каже, че това не е редно и че прокуратурата няма как да дава оценка за работата на съда, още повече пък ползвайки неверни твърдения. Гласуването беше отново без да се слушат аргументи. Решенията са взети предварително на базата на договаряния“, смята представителят на ВСС.

„Това мнозинство се формира около главния прокурор и шефа на ВАС. Техните назначения са в резултат на политически натиск. Главната роля да бъде буквално елиминиран Петко Петков е на главния прокурор. Без всякакви аргументи и в двете процедури се правят така нещата, че да бъде елиминиран точно Петков. Толкова прозрачно, че чак е обидно за здравия разум. За да се промени нещо хората трябва да показват адекватна реакция – и колегите, и гражданите“, категоричен е Калин Калпакчиев.

Това говори за пълен разпад на институциите. Спасението е да се разобличават. Не трябва да се отказваме, защото сме с добри намерения. Искаме свободно да се казва истината и да се посочват аргументи“, добави още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4041 |27.11.2016 Юнкер: Без Русия не може да има система за сигурност в Европа . 1| 6258 |24.11.2016 Румяна Ченалова: ВСС руши вярата в съдебната власт . 0| 4869 |22.11.2016 Бивш съдия от КС: Стотици полуграмотни юристи влизат в системата ежегодно . 4| 5740 |22.11.2016 Кошлуков: Най-добрата изборна система - 1/2 мажоритарна, 1/2 пропорционална

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads