Реклама / Ads
81| 7037 |13.12.2014 НОВИНИ

Съдии от ВСС: Заслужаваме бонуси, не сме мафия, честни сме!

.
Скандалното решение на Висшия съдебен съвет да си гласува 34% бонуси върху заплатите за Коледа бе обяснено в студиото на Нова телевизия от съдия Димитър Узунов. Според него, раздаването на бонуси в системата не е средство за натиск, защото магистратите нямат други възможности да получават пари извън заплатите си.
 
"Бяхме докарали системата до финансов колапс през лятото и ако не ни бяха дали допълнително пари, не знам какво щеше да стане. С тези средства си платихме водата и парното", каза съдията. Той съобщи, че решението за бонусите е взето единодушно от всички магистрати във Висшия съдебен съвет.

"Никой не е установил, че системата е мафиотска, не говорете така", репликира Узунов водещата на „Събуди се” по Нова телевизия съдията. Той обаче не отговори защо системата е получила допълнително извънредно финансиране, което сега се оказва, че е било в повече и остават пари за 34% бонус върху заплатите. "Магистратите ще получат ¼ от заплатата си, средно ще е около 400 лева. Не е много", съобщи Узунов.

Според него, в системата има не само софийски и не само склонни към корупция съдии. Затова и бонусите изглеждат нормално решение за магистратите. Съдия Узунов се оплака от натиск към системата от страна на политици и дори на министъра на правосъдието.  Той обаче призна, че има проблеми в Софийски градски съд, но не уточни защо ВСС досега не е реагирал адекватно.

Съдия Милка Итова пък, друг член на ВСС, се възпротиви на критиките към системата в последните седмици. „Категорично не сме мафия”, ядосано обяви тя. И разви тезата, че нямало да има корупция, ако магистратите са много добре заплатени, като призна, че коледните бонуси са недостатъчни.

Поискахме повече пари от държавата, за да може да има средства за експертиза, да си плащаме водата, включи се в оправдателният режим и Узунов.


В понеделник, 8 декември, разбрахме, че е пребит Тодор Тодоров, съдебен помощник във ВАС. Той е настанен в една стая с Лозан Панов, каза Милка Итова. И добави, че Тодоров е в много тежко състояние – бил е нападнат с бухалки. Тя била учудена, защо са в една стая.

Факт е, че не мога да кажа дали има конспирация. Но от вторник, когато стана инцидентът и беше блъснат, г-н Панов каза, че се оттегля от надпреварата, без да уточни нищо, изясни Узунов. Не знаем какво се е случило и с Панов, и с Тодоров – дано МВР си свърши работата, добави той. Има вероятност все пак г-н Панов да не потвърди отказа си – молбата му беше написана много емоционално, уточни Итова.

 

Итова отрече всички критики към ВСС и съдебната система въобще. Според нея нямало манипулация на избора на съдии за дадени дела. Всичко било наред и по закон. Внушавало се, включително от френския посланик, че има мафия, но мафия в правосъдието нямало, емоционално отсече съдия Итова. Тя репликира всички опити на водещата да припомни скандални случаи от практиката на съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4847 |10.12.2014 Н. Хаджигенов пред Фрог: Във ВСС има 2-3-ма читави хора и те са от съдиите . 6| 4975 |10.12.2014 Съдии от СГС поискаха оставката на председателя Владимира Янева . 4| 4199 |09.12.2014 Повдигнаха обвинения на двама съдии и двама адвокати . 68| 14490 |29.11.2014 Пендачанска за Бинев: Ако понесем това, заслужаваме да изчезнем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads