Реклама / Ads
6| 5069 |09.12.2015 НОВИНИ

Само във Фрог: Парламентът пита дали състава на Св. Синод е легитимен

.
Неврокопския митрополит Серафим
За пореден път българската православна църква е поставена в парадоксална ситуация. Комисията по вероизповедания към парламента изисква становище до Св. Синод дали съставът му е легитимен. Става дума за Неврокопския митрополит Серафим, който през януари 2014 година беше обявен от партнирах Неофит за Неврокопски митрополит, след като получи равен брой гласове в Синода.
 
Веднага възмутени духовници реагираха, като се противопоставиха на това. Те изпратиха до Св. Синод канонично възражение, което не беше допуснато за разглеждане от "църковното правителство”. След като не последва никаква реакция Синдикатът на свещено и църковнослужителите към КТ „Подкрепа” алармираха с писмо Комисията по вероизповедание и лично нейният председател Красимир Велчев.

В него авторите молят да се провери валидността на издадения акт, с който Серафим е бил назначен за владика в Неврокопска митрополия. В писмото подробно се изтъкват и каноничните нередности при избора му. „За доброто име на църквата, настояваме да вземете отношение по поставения от нас казус и да насрочите ново закрито заседание на комисията, настояват от синдиката. Следва най-любопитното-комисията по вероизповедание връща топката в полета отново на Светия Синод с искане да се произнесе по казуса. Възможностите на Св. Синод са да обяви избора за легитимен или за нелегитимен, съгласно каноните и Устава на БПЦ.

Цялостната процедура по избора за митрополит и  епархийски избиратели в Неврокопска епархия още при покойния митрополит Натанаил е изключително опорочена, за което Св. Синод е алармиран многократно. Ако Синода не се произнесе синдикалистите имат правно основание да сезират както ВАС, така и окръжния съд в Благоевград относно законноста на документацията по избора. Очаква се Св. Синод ще се произнесе до края на годината по запитването на комисията. В противен случай свещениците от Неврокопска епархия имат право да изискат възбрана на разпоредителни сделки, сключени от Серафим.









Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4290 |09.12.2015 Парламентът раздели ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска . 28| 8376 |09.12.2015 Потвърдено за Фрог: Прокуратурата проверява военния министър за ремонта на МиГ-29 в Полша . 0| 5414 |08.12.2015 Двама самоубийци се хвърлиха от болници . 1| 4235 |07.12.2015 Пак заплашиха самолет с бомба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads