Реклама / Ads
9| 8175 |20.10.2013 НОВИНИ

Сърчаджиев: Казах им, да не ме мъчат за агент на ДС

.
Човек трябва да се бори с живота си. Сам да си прави нещата, да мисли, да избяга като "сам юнак на коня". Свободата е друго нещо. На нея не и пука от простотията. Не се бой човеко. Стига толкова страх от нещо. Има смърт, която не е опасна, и има Бог. Какво повече. Това сподели актьорът Йосиф Сърчаджиев в предаването на Мартин Карбовски.
 

"Когато ме мъчиха да ставам агент на ДС им казах, за да не ме мъчат повече: "Не може, не мога. Пука ми. Няма да стане и това е?" Може да е от кръвта на пра-пра-пра-родителите ми. Приятелите и съпругата ми също много страдаха. Особено съпругата, защото и тя беше много измъчвана пак от тях. Много хора бяха измъчвани, а някой се самоубиха. Това е една от причините да кажа: "Няма да стане! Гадове такива!", обясни Сърчаджиев.

Попитан какво мисли, след като скоро съдът произнесе присъда и глоба за "мръсен комунист", актьорът каза: "Смешно е и тъжно. В соца не се работеше за благото. Работеше се за безсмислието. Имаше малко група от 1500 души гальовници, а другите бяха роби. Те се радваха на робския си низък живот. Не трябва да се връщаме към миналото - това е тъпотия. Какво бе хубаво в соца ли? Храната бе хубава. Шкембето и бобът, хлябът. Изкуството се развиваше. На Черно море нямаше бандити."

Попитан за Апостол Карамитев по повод това, че скоро се чества 90-годишнината му, Сърчаджиев си припомни: "Имам няколко послания от Апостол. Той имаше огромен мерак и голяма всеотдайност. Веднъж репетираха Апостол, с Краси и с Георги Марков. Тогава той избяга. После извикаха Апостол и учителя пред ЦК. Когато излезе от срещата, Апостол избърса потта от челото си и каза: "Спряха ни. Големи серсеми. Като наакани са. Ако дяволът ти прави евала и не те боде, значи синът му се предава." Апостол е много важно цветно петно в живота ми."

Сега Сърчаджиев играе ролята на добър комунист в телевизионен сериал. "Ролята на добрия комунист е голяма ирония, това е тегоба. Толкова е приятен и симпатичен, а в същото време е най-големият дявол. Има обаче истински комунисти. Стефан Данаилов е истински комунист, защото е човек с дух и голямо сърце. Той е честен, свестен в отношението си към света. Добър човек", завърши актьорът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5496 |22.07.2013 Божидар Данев: Отдавна казахме, че бюджетът е нереален . 69| 5618 |12.07.2013 Плевнелиев: И посланиците, и аз казахме истината . 70| 5966 |02.07.2013 Станишев: Още 2005 г. казах, че коалиция с „Атака” е невъзможна . 37| 6273 |30.06.2013 Сугарев: Орешарски ми се обади да спра стачката, но отказах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads