Реклама / Ads
0| 5644 |20.03.2016 НОВИНИ

Саркози: Турция няма място в Европейския съюз

.
Никола Саркози
Перспективата Турция да се присъедини към ЕС противоречи на здравия разум. Тази страна в редица отношения е много по-малко европейска държава, отколкото Русия. Това казва в интервю за телевизия "И-теле" бившият президент на Франция Никола Саркози, който в момента оглавява опозиционната партия "Републиканците".
 

"Турция се намира в Мала Азия. Това е голям страна, велика цивилизация, но това е мост между Азия и Европа. Турция няма място в Европейския съюз и аз винаги съм се придържал към тази позиция, основаваща се на здравия разум. Това изобщо не означава, че съм против турците, те са ни нужни, те са наши съюзници в рамките на НАТО. Но когато ние започнем да обясняваме, че Турция е Европа, на учениците ще трябва да се разяснява, че европейската граница преминава в Сирия. Това е лишено от здрав разум", заявява Саркози.

Запитан какви са причините да не иска да види Турция в редиците на ЕС, Саркози подчертава, че става дума не само за несъответствието на съвременната турска държава с редица европейски демократични стандарти.

"Работата не е само в това. Каква идея ние влагаме в Европа? Европейският съюз е съюз на европейски страни. Дори в географски смисъл Турция има само един бряг на Босфора в Европа. След това възниква въпросът доколко исторически, културно, икономически Турция може да се смята за европейска страна. Ако ние твърдим това, ние искаме смъртта на ЕС. Ако ще говорим за присъединяването на Турция, позволете ми да кажа, че Русия е много по-европейска страна от Турция", отбелязва Саркози.

В интервюто той остро разкритикува преговорите между ЕС и Турция по въпроса за мигрантите, които по думите му са довели до отстъпки към Анкара по безвизовия режим и процеса на евроитнеграция.

"Категорично съм против отмяната на визите за 80 милиона турци. Ние сега обясняваме на европейците, че Шенген се е разпаднал, че трябва да се променя, че миграционният натиск е безпрецедентен и първото решение се очаква да бъде отмяна на визите за страна с население 80 милиона души, която не влиза в ЕС. Това е шантаж, това противоречи на здравия разум", каза Саркози.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 8810 |20.03.2016 М. Маковей: Нямате дела срещу "големи риби" - министри, депутати . 19| 5062 |19.03.2016 Лукарски за ДСБ: Хем кино, хем лимонада, го няма никъде . 5| 4214 |19.03.2016 Споразумение: Започва връщане на бежанци в Турция срещу 6 млрд. . 12| 4490 |18.03.2016 Цв. Георгиев: Не съм номинация на ДСБ, няма да подам оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads