Реклама / Ads
2| 4911 |04.07.2013 НОВИНИ

Сбъркаха дипломите на ученици, не ги искат в чужбина

.
Деца от гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан" в Стара Загора, алармираха за техническа грешка в дипломите им за завършено средно образование.
 

Близо 240-те зрелостници от едно от най-елитните училища в Стара Загора са заложници на погрешно попълнен ред за часовете по профилирана подготовка, предаде бТВ. Гафът става ясен след като децата тръгват да подават документи за легализация за кандидатстване в чужбина. Заради грешката се налага дипломите им да бъдат преиздадени.

„Това е техническа грешка, случва се, случвало се е и друг път. Компютър работи, хората работят, нормално е. Не виждам нищо притеснително не е първата сгрешена диплома", успокоява директорът на гимназията Теодора Николова.

Бъдещите студенти обаче са притеснени - срокът за подаване на документи за следване в Германия е до 15 юли. „Повечето от тази гимназия кандидатстваме в чужбина. Аз съм от немска паралелка и кандидатствам в Германия, няма как да кандидатствам, защото няма как да си изкарам втора легализация", каза Таня Костадинова.

Друг зрелостник Емил Стоименов коментира, че се оказва, че дефакто не е завършил средно образование с тази невалидна диплома. „След време, всъщност тези дни, когато трябва да кандидатствам за университета, с каква диплома аз ще кандидатствам, това на мен не ми е ясно дали университетите ще приемат моята диплома", чуди се той.

Според директора на гимназията повод за безпокойство няма. Въпреки грешката, дипломите са валидни."Ако министърът разпореди, ще подменим бланките за целия випуск, за сега нямаме такова нареждане", добавя Николова.

Директорът на регионалния инспекторат по образованието, Татяна Димитрова, съобщи, че има договорка с образователното министерство кандидат студентите да ползват старите входящи номера, за да се съкрати срока за проверка. Кой е отговорен за грешката и дали ще има наказани, яснота по този въпрос все още няма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5334 |11.10.2012 Турските искания за дипломите-политически и икономически? . 16| 7020 |24.11.2011 Тийнейджър, пребит от съученици, бере душа в "Пирогов" . 11| 5678 |08.05.2011 И. Калфин: България нарушава европейското законодателство за дипломите . 2| 4936 |19.04.2011 ЕК пощади България за дипломите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads