Реклама / Ads
6| 5570 |11.04.2013 НОВИНИ

Счетоводителка крала от полицията

.
Счетоводителка в Столичната дирекция на вътрешните работи е уличена в присвояване на 343 969 лева чрез заплатите на полицаите. Това лъсна от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, публикувана вчера.
 

От септември 2005 до август 2010 г. Валентина Тонева, "трудовик" в СДВР, надписвала заплатите в документите, които подавала към обслужващата банка, пише Труд. Сумите отгоре обаче се превеждали не към титуляря, а към сметки на Тонева и на сина . Счетоводителката е предадена на прокуратурата. Уволнена е от СДВР преди 2 г., обясниха оттам.

 

Аферата на Валентина Тонева е достойна за криминален роман, показва проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Задълженията в СДВР били да пише ведомостите на заплатите. Тя обаче разработила собствена схема как да извършва трудовите си задължения, включваща фалшиви документи и дискети с невярно съдържание.

Тонева водела двойно счетоводство. В документите на самото СДВР попълвала истинските данни за служителите - размера на работните часове, количеството извънреден труд, болничните, дължими заеми и т.н. Копие от цялата тази информация се съхранявала и на дискета.

Съвсем други данни обаче Тонева подавала към обслужващата СДВР банка. Там тя добавяла суми за извънреден труд или вноски по кредити. За превеждане на надбавените суми тя посочвала собствени сметки и такива на сина . И така пет години, преди да бъде заловена.
 

Предимство за Тонева се оказало, че полицаите имат много различни текущи плащания, от които можела да отклонява пари. Така например от АДФИ са установили, че тя е отклонявала суми чрез парите за патрулиране, за нощен труд и за бонуси.
 

Случаят е отпреди две години, Тонева беше разобличена, дисциплинарно уволнена, дадена на прокуратурата, а оттам на съда, коментираха от полицията. "Тя е вземала тайно от възнагражденията на колегите си в своя полза", каза криминалист, но не можа да си спомни подробности. Той подчерта, че всъщност Тонева крадяла от самото СДВР, като оправдавала преводите със заплатите на колегите си. До момента съдът е постановил заповед за незабавно изпълнение Тонева да върне липсващите средства, но делото все още не е приключило. Очаква се освен това тя да покрие и лихви по дължимите суми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6137 |23.03.2013 Полицията обслужи моторджии, за сметка на останалите . 29| 5081 |20.02.2013 Протестиращите тръгнаха към НС; полицията предупреждава за ексцесии . 5| 5666 |22.10.2012 Един от задържаните за дрога в Малайзия бил ухо на полицията . 1| 6732 |29.08.2012 Полицията откри горско дете без акт за раждане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads