Реклама / Ads
4| 5370 |21.10.2009 НОВИНИ

Сделки на бившия правосъден министър отиват към прокурорите

.
Маргарита Попова Източник: Вяра Йовева
Министерството на правосъдието е изправено пред фалит, оплака се днес правосъдният министър Маргарита Попова.
 
Това показват данните от продължаващите одитни проверки в министерството.

Одитът на процедурите за обществени поръчки и сключените след тях договори показва сериозни нарушения, с министерството е сключило договори за суми, многократно надвишаващи годишния бюджет на ведомството, разкри Попова.

Подписани са 37 договора за общо над 350 млн. лв. при положение, което е надвишило почти двойно бюджета на министерството за една година.

Като пример за нарушенията баха дадени два договора, които са подписани в последните дни на миналата година. Те са за строителството на сградите на Софийския районен съд и Съдебната палата във Варна.

Под документите стои подписът на предишния правосъден министър Миглена Тачева. Скандалните договори са сключвани със специална обществена поръчка, което означава, че открити търгове не е имало, а те са минали на пряко договаряне. Като съображение за това е послужил фактът, че сградите трябва да имат секретни помещения. Макар строителството и на двете сгради да не е започвало, министерството е превеждало огромни аванси на фирмите-изпълнители в размер на 30% от общата стойност на контрактите. Предвидени са и огромни неустойки в случай на неизпълнение от страна на министерството.

Общата стойност на договора за Софийският районен съд е за близо 185 млн. лв. Авансово ведомството е превело на фирма “Енемона” АД близо 5 млн. лв., въпреки че строителството на сградата въобще не е започнато.

Отначало проектът е за 55 хиляди квадратни метра разгъната застроена площ, но после е увеличен на 76 хил. кв. м. Липсва разрещение на Министерски съвет за събаряне на сградата на бившето ГУСВ, където трябвало да започне строеж на районното съдилище.

Подобно е и положението с договорът за Съдебната палата във Варна. Той е на стойност близо 118 млн. лв. Първоначално проектът е за 30 хил. кв. м., а впоследствие след увеличение станал за 41 хил. кв. метра. Авансът, който вече е платен на фирмата-изпълнител “Валекс” ЕООД, е 3.2 млн. лв., а неустойките възлизат на 118 хил. лв. на ден. Одитният доклад за тези проблеми ще бъде даден на прокурорите.

За да заведе искове пред съда за прекратяване на договорите, ведомството трябва да плати държавна такса от 9 млн. лв. само по единия контракт.

Министърът на правосъдието каза, че вече са уволнени трима служители на ведомството, а одитният доклад ще бъде предаден на прокуратурата. Уволнени са старши експертът в отдел “Обществени поръчки” Валентина Добрянова, изпълняващият длъжността началник на отдел “Обществени поръчки” Койчо Коев и директорът на финансово-счетоводната дейност към министерството Димитрина Колева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4908 |11.10.2009 Почти нямало министър, доволен от проектобюджета . 1| 4815 |08.10.2009 Британски министър намери баба си в Русия . 6| 4715 |25.09.2009 Внесоха сигнал срещу министър Трайков . 7| 5298 |21.09.2009 Правосъдният министър Попова хвърли ръкавица на сръдльовците във ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads