Неделя, 23 Септември 2018, 11:51
Frognews
29| 5293 |18.04.2012

СДС готви Закон срещу агентите на ДС

.
Лидерът на СДС Мартин Димитров
Сътрудниците на бившите комунистически тайни служби и репресивен апарат да нямат право за срок от 5 години да заемат ръководни постове в държавната и общинската администрация. Това е записано в законопроект за агентите на ДС, който днес бе оповестен от СДС по време на редовното заседание на НИС на партията.

 

От днес сините  започват и консултации с останалите политически сили в парламента за промяна на Конституцията в тази посока.


Законопроектът на СДС предвижда ограниченията да засягат всички щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армия.


Записаните текстове в проектодокумента ще важат за ръководни длъжности в държавната и общинската администрация, Висшия съдебен съвет, военното министерство, МВР, съвременните служби за разузнаване, Българската народна банка, институцията на Омбудсмана, ръководните органи на Националната електрическа компания, Българския енергиен холдинг.

 

Ограниченията ще важат за заемането на постове и в ръководствата на всички предприятия с преобладаваща държавна собственост.

 

Изпълнението на закона е възложено на административните ръководители в съответното ведомство, които са длъжни в срок от един месец от влизането в сила на законопроекта да изпратят списъци на служителите, заемащи ръководни постове, до Комисията по досиетата за проверка.

 

Предвидено е в случай, че комисията установи принадлежност, решението й да подлежи на обжалване. Ако бъде установено, че даден висш държавен или общински служител е работил за бившите комунистически служби, то той трябва да напусне в седемдневен срок поста, който заема. Заповедта за освобождаване е окончателна и не подлежи на обжалване.

 

Законопроектът ще задължи всеки кандидат за ръководен пост да представи удостоверение за липса на принадлежност към бившите комунистически тайни служби, издадено от Комисията по досиетата, като се предвижда и глоба от 5 хил.лв. до 10 хил.лв. при нарушение на разпоредбите на проектозакона.

 

От СДС се мотивират, че предложеният от тях законопроект е изцяло съобразен с насоките за гарантиране на лустрационните закони, приети от Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) още през 1996 г.

 

Сините заявяват още, че предложението им е сериозен тест за управляващата партия ГЕРБ. Това е тест, който трябва да издържат и пред европейските партньори от Европейската народна партия, към която ГЕРБ принадлежи.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ДНСК погва незаконното строителство в Несебър 14| 4724 |18.04.2012 . Енергийният закон у нас - образец на крепостничество 6| 4693 |12.04.2012 . Променяме законите според правилата на ЕС 16| 4766 |04.04.2012 . ЕК ни готви наказателна процедура 38| 7410 |31.03.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах