Реклама / Ads
3| 3476 |24.08.2023 НОВИНИ

СЕМ се захваща с отразяването на убийството на Алексей Петров

.
Източник: БГНЕС
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще осъществи фокусиран мониторинг на медийното отразяване на убийството на Алексей Петров. Това членовете на медийния регулатор приеха на днешното си заседание.
 

Предложението за фокусирания мониторинг бе дадено от Габриела Наплатанова, член на СЕМ. Според нея той трябва да обхваща периода от 16 до 20 август. „Намирам начина, по който с извънредни новинарски емисии беше организирано отразяването, за адекватен. Но предвид особената характеристика при отразяването на такъв тип събития и морално-етичните аспекти в работата на журналистите, когато има засегнати и свидетели, за опазването на тяхната самоличност, смятам, че е добре нашата специализирана администрация да обърне внимание на медийното отразяване“, коментира Наплатанова.

 

Журналистката предлага наблюдаваните медии да бъдат БНТ1, Би Ти Ви, „Нова телевизия“, „България он еър“ „България 24“, „Алфа ТВ“, „СКАТ“, „7/8 ТВ“, БНР, „Хоризонт“, „Дарик радио – България“, както и услуги по заявка, вписани в публичния регистър на регулатора.

 

Предложението бе прието с три гласа „За“ – от Наплатанова, Пролет Велкова и Симона Велева. Останалите членове на СЕМ – председателката Соня Момчилова и Галина Георгиева отсъстваха от заседанието. 

 

„Мисля, че е разумно да направим такъв мониторинг. И смятам, че ще е добре и медиите да видят себе си в него - работата, която по тази тема е свършена“, коментира Пролет Велкова. По думите й всички мониторинги на СЕМ би следвало и представляват интерес за хората от академичните среди, тъй като в тях могат да се проследят тенденции. „Единственото съображение, което имам, е във връзка с предстоящите местни избори и притеснението, което имам за натоварването на отдел „Мониторинг“, защото предполагам, че и други горещи теми ще изникват сега, с идването на септември“, посочи по време на обсъждането Симона Велева.

 

В рамките на днешното заседание на СЕМ бяха представени резултати от фокусирано наблюдение за отразяване събитията в Руската федерация, провокирани от частната военна компания „Вагнер“.

 

Мониторингът обхваща дните от 23 до 26 юни тази година. Резултатите бяха представени от главния инспектор в СЕМ Зорница Гюрова, която посочи, че информационното отразяване на темата е предизвикателство за журналисти и медии. 

 

Според фокусираното наблюдение повечето български радио и телевизионни програми обръщат внимание върху факта, че част от съобщенията за похода и действията на „Вагнер“ към Москва не са потвърдени от независими източници. Те поставяли под въпрос някои от изнесените данни в хода на събитията. Темата е била водеща в информационния поток през разглеждания период.

 

Нелинейните медийни услуги са използвали като източници предимно руски и украински профили в Туитър, Телеграм, Ютюб и др. 

 

Мониторингът не отчита неблагоприятни за децата кадри, както и не констатира нарушения на Закона за радиото и телевизията, каза Зорница Гюрова. Докладът се очаква да бъде публикуван в интернет сайта на СЕМ.

 

Фокусираното наблюдение е част от целенасочените усилия на медийния регулатор от началото на войната на Русия срещу Украйна да следи за наративите по ключови събития, свързани с военните действия, каза Габриела Наплатанова, цитирана от БТА.

 

Според нея докладът е изключително актуален днес заради новината за  катастрофата на частния самолет, в който е пътувал ръководителят на наемническа компания „Вагнер" Евгений Пригожин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2961 |24.08.2023 Поредна демонстрация заради убийството на 24-годишния Димитър от Цалапица . 0| 2668 |22.08.2023 Адвокатът на обвинения за убийството в София: Не е искал да го убие, само го е ударил с желязна тръба . 9| 3239 |19.08.2023 Евгений Кънев: Най-стръвно налаганите версии за убийството на А. Петров е, че е едва ли не “кръстник” на правителството . 4| 3473 |19.08.2023 Бившият зам.-вътрешен министър Хайтов: Обвързвам разстрела на Алексей Петров с убийството на Петър Христов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads