Реклама / Ads
12| 4578 |02.09.2009 НОВИНИ

Сертов излъга, той възложил „Галерия”

.
Петко Сертов
Възложителят на “Галерия” е бившият председател на ДАНС Петко Сертов. Това обяви пред журналисти след първото заседание на парламентарната комисия за контрол на ДАНС нейният председател – Иван Костов.
 

Така беше сложен край на спекулациите, които витаят от близо година, че бившият зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков е подписал старта на делото. На заседанието е изслушан новият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Иван Костов поясни, че все още в комисията не са сигурни дали разработката не е започнала и с подписа на тогавашния вътрешен министър Михаил Миков.

Делото е минало през съда. Като видим конкретните документи ще се убедим окончателно във фактите, заяви лидерът на ДСБ. Според него обаче не е ясно дали делото ще стане публично достояние.
“Не е ясно дали журналисти ще могат да се запознаят с делото, защото българският закон трябва да бъде разчетен внимателно и тълкуван от главния прокурор дали ще е възможно такава форма на разсекретяване, че да може наистина публичният интерес да се докосне до това нещо. Процедурата по разсекретяване е почти завършена, въпросът е много е важно как тълкува главният прокурор Наказателния кодекс и Закона за специалните разузнавателни средства за да не се окаже така, че пълното разсекретяване и дали това няма да постави служителите на ДАНС под ударите на закона”, аргументира се Костов. Той увери, че е получил уверение, че журналисти повече няма да бъдат обект на такива операции.

”. Аз лично получих такова уверение, че това няма да се случва в бъдеще, да няма възлагане без преписка, без разпореждане. Получих гаранции, че ДАНС ще се занимава само с големите опасности за националната сигурност, няма да се занимават с партийно инженерство и с медии, категоричен бе Костов.

През октомври 2008 г. гръмна скандалът, че по делото “Галерия” са били подслушвани журналисти и издатели на медии. “Галерия” е стартирала на 12 август, докато председателят на ДАНС Петко Сертов е бил в отпуск, уверяваше тогава бившият говорител Зоя Димитрова. Иван Драшков отричаше да е подписвал за откриването на делото. Петко Сертов пък декларира, че е готов да си подаде оставката, ако се установи, че с негово разпореждане са подслушвани журналисти.

Зоя Димитрова уверяваше медиите, че делото е образувано, за да се разбере откъде изтича информация, но се е превърнало в лов на вещици. Тя дори обвини червеният депутат Татяна Дончева, че е изнасяла класифицирана информация от агенцията. Целите на “Галерия” не бяха изпълнени, беше констатацията на ДАНС. Делото се е водило в грешна посока, защото негов обект са станали журналистите, а не служителите на агенцията. Беше констатирано, че специалните разузнавателни средства са приложени законно само спрямо един журналист – Огнян Стефанов от Frognews.bg.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4830 |03.08.2009 Премиерът прие оставката на Петко Сертов . 19| 5094 |13.03.2009 Спецслужбите на САЩ отказали посещение на шефа на ДАНС Петко Сертов . 10| 5043 |17.02.2009 Следващият на мушката за отстраняване бил П. Сертов . 15| 5403 |01.10.2008 ДСБ иска оставката на Петко Сертов и ревизия в ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads