Реклама / Ads
3| 4891 |14.05.2015 НОВИНИ

Шефът на БЛС: 3 месеца кредит на доверие на Москов

.
Венцислав Грозев
"Реформа в здравеопазването трябва да има и на всички е ясно, че тя е много закъсняла", заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Венцислав Грозев пред БНТ и уточни, че от съсловието се притесняват от сливането на деветте болници в София.
 
Според лекарите има опасност от загубата на работни места, както и проблеми при припокриването на функциите на отделни звена в различните болници. На подобно мнение са и лекарите в болниците в страната, заяви Грозев.

Тази седмица здравното министерство взе решение за стартиране на процедура по създаване на Гражданско дружество, което да обедини администрациите на деветте болници в карето "Медицинска академия". Структурата ще отговаря за уреждането на всички немедицински дейности на лечебните заведения, включително ремонтите и поддръжка на сградите, болнично хранене и за персонала, стерилизация, транспорт, охрана и други доставки и услуги. То ще води цялата документация за всички болници.

Лекарите са съгласни с съкращаването на административните разходи (близо 350-400 души ше бъдат съкратени по данни на министерството), което можело да доведе и до значително увеличение на заплатите на лекари и медицински сестри.

На въпрос дали от БЛС са готови да дават кредит на доверие на министър Москов, Грозев заяви, че въпросът не е бил обсъждан официално, но изяви лично мнение, че трябва да се изчака 3 месеца, за да се види какъв ще е ефектът от сливането.

В сряда премиерът Бойко Борисов също помоли за кредит на доверие към здравния министър Петър Москов. "Виждам усилието, усърдието, желанието и ви моля да проявим търпение още седмица или десетина дни да видим на схема, на таблички реформата и да може да дебатираме кое е по-правилно", заяви Борисов.

Грозев коментира и отпуснатите допълнителни пари от резеерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за бюджетите на болниците. С 2 процента ще се увеличат средствата на университетските болници и с 1 на сто -  на общинските здравни заведения със спешни отделения.

Шефът на БЛС каза, че не е съгласен с раделянето на болници, които дават спешна помощ и останалите, както и радзелянето на общински болници и такива в столицата. "Ясно е, че парите не са достатъчни. Нашата система е с крайни липси", добави той.

Като задача номер едно пред себе си, Грозев обяви връщането на медицината в здравните заведения и намаляването на "бумащината", както и връщането на младите лекари в системата, чрез подобряване на условията за специализация и по-добри начални заплати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5549 |08.05.2015 Шефът на TV7: Новият инвеститор обявява визията до края на месеца . 13| 4534 |05.05.2015 Шефът на НЗОК: Не можем да затворим "Софиямед" . 23| 13855 |22.04.2015 Шефът на СВ за Фрог: Съдът не се е произнесъл за ген. Шивиков, удря се армията . 12| 4373 |19.04.2015 Шефът на АПИ: Отсечки от магистралите не са ремонтирани от десетилетия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads