Реклама / Ads
7| 6574 |21.01.2019 НОВИНИ

Шефът на КПКОНПИ отсвири разпореждане на главния прокурор

.
Пламен Георгиев Източник: БГНЕС
Още не е завършила проверката на мега антикорупционната структура КПКОНПИ на скандала около жилището в което живее финансовия министър Владислав Горанов. Шефън на комисията Пламен Георгиев всячаски протакал разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка.
 

На 21 ноември 2018 г. обвинител №1 обяви публично, че дава 20 дни на КПКОНПИ да си свърши работата по казуса, който предизвика бурни обществени реакции. Става дума за жилище от 180 кв.м. в луксозен комплекс, в което живее Горанов, без да плаща наем. Самият Горанов обясни, че апартаментът не е на Кирил Домусчиев, а на кръстника на неговите деца Иван Сариев, известен масон. Дал му го безвъзмездно още преди 6 години, защото децата на Горанов се били изплашили от земетресение в Пернишко, което е усетено и в столицата.

Проверката е на основание инструкцията за взаимодействие между КПКОНПИ и прокуратурата. Срокът за извършването й е 20 дни.

На 6 декември Пламен Георгиев заявява публично, че ще изпълни разпореждането на Цацаров в срок.

Междувременно стана ясно, че по подобен начин Горанов ползва и огромна луксозна вила в местността Ярема на Витоша. И тя не била негова, но му я предоставили като на приятел. Не е ясно дали се извършва проверка и за този имот.

КПКОНПИ и Пламен Георгиев трябваше да си свършат работата до 21 декември. Това обаче не е станало. Месец по-късно – на 21 януари все още няма никаква вест от антикорупционерите по казуса „Горанов“. През това време Георгиев разви бурна дейност по защита на гражданската конфискация, като се опитва да убеди всички, че е съвсем правилно да се отнема имущество и пари на неосъдени и оправдани от съда граждани.

Служители на КПКОНПИ споделят, че Георгиев бил готов с отговор, че всичко с горановия безвъзмездно ползван апартамент е наред, но не бързал да го обявява, защото се страхувал от бурни обществени реакции. Надявал се, че Цацаров няма да повдигне въпроса и нещата ще отшумят. Давал пример също, че през март 2018 г. главният прокурор разпореди до 30 юни всички пешеходни пътеки в страната да бъдат приведени във вид по закона, защото били шарени и безобразни, но и до януари 2019 г. това не било направено. Дори в центъра на София си стояли старите пътеки.

Кукловодът и на Георгиев, и на Горанов е един и същ, твърдят още служители и допълват, че според тях има тайно споразумение с Цацаров, който също принадлежи към тази група. Това са слухове, но демонстративното неизпълнение на разпореждането на Цацаров от Георгиев подкрепя съмненията, че наистина има „сделка“.

 

Припомняме, че шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев е сред основните кандидати за стола на Цацаров, след изтичане на мандата му. Той се конкурира със зам.-главният прокурор Иван Гешев, който през последните месеци набира преднина с шумни акции и медийни изяви. Третият спряган за кандидат е Борислав Сарафов, но той бе пратен да управлява Следствието и изчезна от полезрението на медиите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6401 |14.01.2019 Шефът на КПКОНПИ се похвали, че знае предваритено решението на съда в Люксембург по запитване на СГС . 4| 4856 |14.01.2019 КПКОНПИ скри колко бонуси си е раздала през 2018 година . 9| 5842 |13.01.2019 Шефът на петролната асоциация: Лукойл е голям, защото умее да продава . 8| 4641 |09.01.2019 Шефът на АПИ подаде оставка по искане на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads