Реклама / Ads
6| 4429 |14.01.2011 НОВИНИ

А. Шемета: Не виждам добри резултати в съдебната система

.
Еврокомисарят по данъчното облагане Алгирдас Шемета, който е на официална визита у нас, даде негативна оценка за съдебната ни система. Той се срещна с министър-председателя Бойкоп Борисов. Двамата са обсъдили борбата с измамите и данъчните въпроси, както и напредъка на България в тези сфери.
 

България действително полага много усилия, за да разреши проблемите с измамите, което се оценява много добре от европейската комисия, но разбира се има още какво да се постигне", подчерта еврокомисарят. Той е недоволен от темпото, с което приключват съдебните дела по разследвания от ОЛАФ. „Не виждам добър резултат", коментира той. Бавното приключване на тези дела, по думите на Алгирдас Шемета, създава подходяща среда за измамниците.

Премиерът Бойко Борисов го е уверил, че страната ни модернизира законодателството си, така че да преодолее критиките на Брюксел. Трябва да се работи по ефективността на съдебната система, съветва еврокомисар Шемета. Той уточни, че тази му критика се отнася за всички страни-членки, защото, по думите му, европейското законодателство трябва да се прилага ефективно от всички.

Еврокомисарят по данъчното облагане настоява ясните ангажименти, които е получил днес от министър-председателя за ефективна борба с измамите, да се материализират в конкретни резултати.Той не е доволен и от темпа, с който страната ни усвоява европейските фондове. Нивото на усвояване на европейските средства е много ниско в България, подчерта еврокомисарят.

Двамата с Бойко Борисов са обсъдили как страната ни да увеличи усвояемостта на европарите. Премиерът е обяснил на еврокомисаря, че по отношение на усвояване на еврофондовете, страната ни е получила тежко наследство от предишното правителство.

Двамата са обсъдили и как страната ни ще връща неправомерно усвоени евросредства. Шемета успокои, че и други държави-членки са се изкушили да посегнат на евросредствата. Премиерът Бойко Борисов уточни, че неправомерно присвоените средства по програма „САПАРД" страната ни трябва да възстанови от държавния бюджет.По повод критиките на еврокомисаря за данъчните измами, Бойко Борисов го е уверил, че страната ни предприема всички необходими мерки и разследванията на ОЛАФ вече са доказателствено средство в съда. Убеден съм, че в следващите години България ще е много по-стриктна в съдебната система, подчерта премиерът.

Шемета е запознал българския премиер с идеите на еврокомисията в сферата на данъчното облаган
е, тъй като, според него, е необходима допълнителна координация в тази сфера.

Брюксел обмисля нова стратегия за ДДС, нова директива за данъчното облагане, ново облагане в енергетиката, както и въвеждането на обща консолидирана база за облагане на бизнеса. На европейско ниво предстоят дебати за облагане на финансовия сектор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4947 |05.01.2011 Найденов: Не виждам причини за увеличение на цената на хляба . 7| 6998 |30.12.2010 Кожухарова: Прокуратурата не носи отговорност за всички резултати . 19| 4906 |20.12.2010 Първанов: Вярвам в добрите български традиции . 23| 6300 |15.12.2010 Eкспосланик: Борисов е най-добрият PR на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads