Реклама / Ads
0| 4373 |11.11.2015 НОВИНИ

Шоу във вътрешата комисия при гласуване на бюджета на МВР

.
Истинско шоу се разигра на заседанието на вътрешната комисия към НС, на което трябваше да се гласува бюджета на МВР и службите за 2016 година.
 

Ако на заседанието на Комисията по вътрешен ред и сигурност не присъства министърът на финансите Владислав Горанов, точката за приемането на бюджета на МВР за 2016 г. да не се разглежда. Това призова в началото на заседанието председателят на вътрешната комисия ген. Атанас Атанасов, предаде Novini.bg. Ген. Атанасов обясни, че е поканил министъра на финансите, както и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. От БСП също поискаха присъствието на Горанов и подчертаха, че то е наложително.

 

„Ако той не успее да присъства, е редно точката да бъде отложена“, на мнение е БСП. „Безпредметно е да обсъждаме бюджета, ако го няма финансовият министър“, отсече социалистът Атанас Мерджанов. Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов също категорично заяви, че е задължително присъствието на Горанов, тъй като, по думите на войводата, България е парламентарна република и министрите са длъжни да се подчиняват на парламента. Цяла седмица държавата се тресе и ние като ученички ходим и се обясняваме на хората. Ако министърът не дойде, нямам намерение да остана на комисия, отсече Каракачанов. От АБВ също заявиха, че отсъствието на Горанов не е добре и е наложително неговото присъствие.

 

От ГЕРБ заявиха, че отсъствието на финансовия министър не е проблем и че той няма какво повече да каже на депутатите. „Горанов два пъти вече стреля във въздуха и каза, че полицаите трябва да се справят с бюджета, който им е предоставен“, обясни Валентин Радев от партията. Мустафа Карадайъ от ДПС от своя страна също подкрепи колегите си от ГЕРБ и бе категоричен, че министърът на финансите не е нужно да ходи на всяка комисия, тъй като в момента във всяка една комисия се разглежда бюджет. При гласуване точка първа не отпадна и бюджетът ще бъде разглеждан в отсъствието на финансовия министър. След това в комисията пристигна силовият министър Румяна Бъчварова, а депутатите от БСП напуснаха залата, също и съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

 

Атанас Мерджанов от левицата обяви, че в България продължава да се управлява по модела на Борисов 1. „Няма никакъв диалог между институциите“, изричен бе той. В крайна сметка Комисията по вътрешен ред и сигурност прие държавния бюджет за 2016 година с 9 гласа „за“ и 6 гласа „против“. Против бяха ДПС и БСП, които преди да напуснат заседанието заявиха, че гласуват против държавния бюджет. Бъчварова от своя страна увери, че целият текст от параграф 9 до параграф 16 отпада от преходните и заключителните разпоредби. Между първо и второ четене на държавния бюджет председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова е поела ангажимента да внесе поправките, заяви вътрешната министърка. Тя категорично заяви, че промените, които ще бъдат направени, отнасящи се към социалния пакет, ще бъдат съгласувани със синдикатите. „Ако нямаме обща позиция със синдикатите, няма да го приемаме и внасяме като текст“, подчерта тя.

 

В социалния пакет има няколко теми, които трябва да се обсъдят, поясни Бъчварова. Едната е за размера на полагаемия годишен отпуск. „Парите за порциона остават. Малко ще са промените, които ще бъдат направени“, коментира тя. Цветан Цветанов от ГЕРБ заяви по време на комисията, че вече е имал разговор с Менда Стоянова и до няколко дни тя ще организира среща с МВР и синдикатите, за да бъдат обсъдени промените, които доведоха до ежедневните протести на полицаите.

 

Шефът на МВР Румяна Бъчварова обасни, че изпълнителни листове за погасяване на задълженията „дишат във врата" на ръководството на силовото ведомство.

 

Не стигат пари за системата за ранно предупреждение. Преговаряло се с мобилните оператори при засегнати от бедствие места те да изпращат съобщения на абонатите си. Това нямало да струва пари на държавата, стана ясно от думите на министър Бъчварова.

 

7 милиона лева повече за издръжка е поискало МВР от финансовото ведомство, както и допълнителни 1 милион лева капиталови разходи. По-скромно от това не мога да си представя, съобщи силовият министър.

 

Общо 30 милиона лева са нужни на МВР за авансови плащания. Задълженията на министерството към доставчици са за 35 милиона лева. Трупат се и лихви, предупреди Бъчварова. Трябвало да се „отговори" и на изпълнителни листове, връчени на МВР.

 

От актуализацията на бюджет 2015 за ведомството се полагат 180 милиона лева. 120 милиона лева са за персонал. Задълженията на МВР пък за обезщетение на служители, напуснали системата са за 30,5 милиона лева.

 

Иначе с 10% е увеличен бюджетът на МВР за 2016 в сравнение с бюджет 2015. С проекта за бюджет за 2016 разходите за МВР са в размер на 1,127 млрд. лева, в това число 999 млн. лева за персонал, 120 млн. лева за издръжка и 15 млн. лева за капиталови разходи. Това са 316 млн. лева по-малко от заявените оптимални минимални потребности от структурите на МВР, обясни министър Бъчварова.

 

От думите й стана ясно още, че през тази година са предприети действия за оптимизиране на дейностите, извършвани във връзка с охрана на държавната граница вследствие на засиления миграционен натиск. Намален е броят на командированите служители на половина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4208 |03.11.2015 Ревизоро: Комисията ще предложи на НС сваляне имунитета на Сидеров и Чуколов . 0| 4306 |03.11.2015 Комисията "Главчев" гласува за снемане на имунитета на Сидеров . 0| 4213 |03.11.2015 Комисията "Сидеров" ще умува за имунитета му днес . 0| 4123 |01.11.2015 Инфаркт покоси член на избирателна комисия в Добрич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads