Реклама / Ads
4| 11180 |11.10.2012 НОВИНИ

Ще минаваме по "Дунав мост" 2 до месец

.
„Дунав мост” 2 ще бъде факт до месец е уверението на транспортния министър Ивайло Московски и по него ще може да се преминава, защото ще бъде съединен с румънската страна. Проектът ще бъде напълно готов до края на годината.
 

Думите му се дължат на подписването на Меморандум за създаване на Смесен българо-румънски междуведомствен комитет за устойчиво развитие на вътрешноводния транспорт в общия българо-румънски участък на реката.

Освен Московски, в Министерски съвет под документа се подписаха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и румънският министър на транспорта и инфраструктурата Oвидиу Силаги.

По думите на Ивайло Московски екипът за създаването на съвместна българо-румънска компания за управление на „Дунав мост” 2 от българска страна е готов. В Румъния тече процедура на междуведомствено съгласуване между три министерства, след което се очаква решение от тяхното правителство по въпроса в рамките на следващия месец, обясни министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Московски посочи, че вече се водят преговори за създаване на съвместна компания, която да оперира съоръжението, въпреки че преди броени дни той изрази опасение, че може да няма кой да управлява новия „Дунав мост 2“, след като бъде напълно завършен и готов за експлоатация.

Транспортният министър припомни, че има още някои въпроси, които трябва да бъдат изгладени. Единият от тях е разликата върху Данък добавена стойност (ДДС), който в България е 20%, а в Румъния – 24%.
„Тези детайли трябва да бъдат отнесени към Брюксел и да се допитаме как точно да процедираме в такъв случай“, допълни той.

„Обсъждахме идеята дружеството да бъде с публично партньорство. Бихме искали до месец ноември да приключим с решаването на този въпрос. Ще положим всички усилия да ускорим бюрократичните формалности, така че възможно най-бързо мостът да може да се използва,” заяви министър Силаги.

Министър Московски отбеляза, че в плановете на България и Румъния влизат още два моста – Оряхово-Бекет и Силистра- Кълъраш, плюс рехабилитация и разширяване на моста Русе-Гюргево. Строежът им ще започне, когато се осигури финансиране.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5553 |27.07.2011 В. Златев: Ще спазим закона, минаваме на авариен режим . 2| 7023 |26.03.2011 Преминаваме на лятно часово време . 0| 8919 |23.07.2009 Правят кръгово на "Лъвов мост", махат магазините в подлеза на НДК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads