Реклама / Ads
3| 2648 |02.04.2024 НОВИНИ

Ще разруши ли Русия Харков? Засега няма паника, никой не бяга от града

.
Харков
В Харков в резултат на руските ракетни атаки почти цялата обществена и частна енергийна инфраструктура беше унищожена, каза кметът Игор Терехов в интервю за украински медии. Според украинските власти руските военни всеки ден нанасят удари по града с ракети С-300, бойни дронове и управляеми боеприпаси. Според Терехов в града остават над един милион души, от които повече от 150 хиляди са останали без жилище - той е разрушен.
 

Но Терехов подчертава, че в момента не вижда необходимост от евакуация на града.


Междувременно руските държавни информационни агенции пишат, че жителите на Харков масово напускат града и публикуват видеоклипове с огромни задръствания на излизане от града. Журналистката от Харков Мария Малевская опроверга това в ефира на Present Time: тя каза, че „няма масово изселване от града“.


Да, шефът на една от основните топлоелектрически централи ТЕЦ-5 казва, че тя е практически унищожена и възстановяването й ще отнеме години. Това е доста специфично оборудване, което трябва да се поръча и закупи. А кметът Терехов казва, че всички трансформаторни подстанции са унищожени и че такива загуби никога не са се случвали в Харков през тези повече от две години на мащабна инвазия. Но жителите на Харков са свикнали да живеят в ритъма на постоянни удари, ако можете да го наречете така, и са се адаптирали.


"Много предприятия вече работят, хората работят, опитват се да водят нормален начин на живот, доколкото е възможно в такива опасни условия, бизнес секторът работи. Украинците вече са станали автономни. Въпреки проблемите с енергията, има генератори, има са алтернативни източници на енергийни доставки.Но Русия се опитва да сплаши, да демонстрира готовността си да атакува конкретно Харков", каза Александър Мусиенко , украински военен експерт, ръководител на Центъра за военноправни изследвания, в ефира на "Настояще време".


Военният експерт Александър Мусиенко смята, че атаките срещу енергийната инфраструктура не са подготовка за нова широкомащабна руска офанзива срещу града, а „просто терор срещу цивилни“.


"Освен атаки срещу съоръжения за енергоснабдяване се нанасят удари по цивилни обекти, по жилищни райони, по къщи. Пускат се бомби: С-300 летят практически безцелно - те просто падат навсякъде по къщите", отбелязва Мусиенко.


По-рано руският президент Владимир Путин направи противоречиво изявление за възможното създаване на „санитарна зона“ по протежение на украинско-руската граница за защита на Белгородска област от обстрели и набези на руски доброволчески части, воюващи на страната на Украйна. Изданието Meduza писа, че обкръжението на Путин обсъжда възможността за атака срещу Харков.


Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски смята, че руската армия ще се сблъска с фатални последици, ако се опита отново да превземе града.


Харковска област граничи с Белгородска област - руската граница е само на 40 километра от Харков. Руската армия вече беше щурмувала Харков в началото на пълномащабно нахлуване в Украйна.

 

Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2326 |02.04.2024 Ибрахим Карахасан: Резултатите от местните избори - пролетта на турската демокрация . 3| 2408 |02.04.2024 Мохамед Халаф: Причините „Ислямска държава“да атакува Русия е подкрепата на Путин към режима на Башар Асад . 0| 2403 |02.04.2024 И това се случи: Бронираха спирка в София . 7| 21360 |02.04.2024 Валери Йорданов пред ФрогНюз: Никъде не съм казвал, че напускам Народния театър! Битката продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads