Реклама / Ads
19| 4643 |27.01.2024 НОВИНИ

Ще забави ли Радев процедурата с ротацията?

.
6 март е заветната дата, на която трябва да се случи дългоочакваната ротация - премиерът акад. Николай Денков и кабинетът му да подадат оставка, а с бързо гласуване на вече готов състав на Министерския съвет в Народното събрание на негово място да седне Мария Габриел. Заявките са за козметични промени в правителството, но само при крайна необходимост. И докато всички са готови всичко да се случи в максимално кратки срокове, президентът Румен Радев се явява голямото неизвестно. Ще забави ли държавния глава процедурата? 
 

“Не очаквам президентът да бави процедурата за ротацията”, заяви пред журналисти в Благоевград председателят на парламента Росен Желязков от ГЕРБ. 

 

Какви са сроковете в Конституцията?

 

Разиграването на мандатите вече е позната за обществеността процедура заради поредицата от избори, които не успяха да произведат кабинет. 

 

По закон президентът свиква консултации с парламентарните групи, а след тях възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Тя има 7 дни, за да успее да предложи състав на Министерския съвет. 

 

Ако всичко мине по план и договорката е кабинетът “Габриел” да е с мандат на ГЕРБ, процедурата би трябвало да приключи бързо. Няма изрично записан обаче срок в основния закон за това колко точно могат да продължат тези консултации с партиите. В правомощията на президента е да зададе темпа на консултациите. 





Възможно ли е Радев да се забави? 

 

Напълно възможно е държавният глава да играе сечено на “сглобката”. Причината е проста - отношенията между “Дондуков 1” и “Дондуков 2” са особено обострени. Конфликтът между двете институции преминава през непрестанни нападки. Последната конфронтация е по линията на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, чийто избор държавният глава обжалва пред Конституционния съд, призова висшият орган да не проведе церемонията, на която те трябваше да се закълнат, а вчера отказа да присъства, когато КС все пак се събра, а Атанасова и Белазелков положиха подписите си за встъпване в длъжност.

 

По същество целият механизъм на ротацията не е сложен - тя ще се случи като премиерът акад. Николай Денков подаде оставка в пленарна зала, тя бъде приета и се премине към конституционната процедура с връчването на мандатите при държавния глава. Необходими след това са още две гласувания в парламента - на нов премиер и на нова структура и състав на Министерския състав.

 

Всички дадоха заявки, че няма да има резки движения, защото всяка смяна на министри може да попречи на изпълнението на управленската програма. Кои министри конкретно ще бъдат сменени - не се знае със сигурност. Ясно е, че промените ще се осъществят по взаимно съгласие, според заявките и на двете страни. Посочване на имена няма да има.  Премиерът Денков вече заяви, че съставът на кабинета на Мария Габриел ще стане ясен, когато настоящият кабинет се оттегли. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5132 |27.01.2024 Държавата ще плаща изцяло осигуряването на учениците в дуално обучение . 2| 4252 |27.01.2024 МВР допуска още арести заради убийството на Пейо Пеев . 14| 12932 |27.01.2024 Сатанизъм и секс: Защо нов филм по "Майстора и Маргарита" взриви Русия? . 4| 20782 |27.01.2024 На този ден: Умира Верди, ражда се Моцарт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads