Реклама / Ads
14| 12775 |27.01.2024 АКТУАЛНО

Сатанизъм и секс: Защо нов филм по "Майстора и Маргарита" взриви Русия?

.
Голям скандал се завихря в Русия заради нов филм по "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков. Отзивите са противоречиви в киносредите - някои говорят за "сатанизъм", пресилен разврат.
 

Проектът е обявен още през 2018 г. и е одобрен от Фонда на киното. Режисьор е Михаил Локшин. Сценарият е на Роман Кантор. В ролята на Воланд е Аугуст Дил. Импровизацията на Локшин по"Майстора и Маргарита” на Булгаков се чакаше цели пет години.


Не напразно казват обаче, че и в киното, и в литературата има забранени теми, над които тегне зла съдба. Подобно на "Макбет" на Шекспир, "Майстора и Маргарита" носи пълен провал на хората, които се опитват да пресъздадат произведението. Или театърът ще изгори след премиерата, или ще се случи някакво нещастие с актьорите. Много режисьори са се заемали с "Майстора и маргарита" - Александър Петрович (Италия - Югославия), Юрий Кара и Владимир Бортко (Русия), Анджей Вайда и Мачей Войтишко (Полша).





Съдбата на "Майстора и Маргарита" на Локшин обаче също не се развива безоблачно. Първоначално се предполагаше, че "Майстора и Маргарита“ ще се превърне в глобален международен проект: Universal се съгласи да действа като продуцент, а сред партньорите беше световноизвестната марка за бижута Картие. Въпреки това, поради влошаването на политическата ситуация през 2022 г., финансовите "китове“ изчезнаха зад хоризонта и работата по филма с работно заглавие "Воланд“, която започна през 2021 г., беше спряна.


Версията на "Майстора и Маргарита" на Локшин не е филмова адаптация, а по-скоро вдъхновена от романа на Булгаков продукция. Историята на Воланд е фантазия на драматурга и само той я вижда, съществувайки в три или дори четири паралелни реалности. Някои определят филма като "радикална измишльотина". Критиците са на мнение, че от екрана струи "гавра", дори в диалозите на Булгаков.





Филмът има много сцени с възрастова граница от 18+, които критиците определят като "пресилени". "Российская газета" нарече новата филмова адаптация разочарование за онези зрители, които искаха да видят ясен сюжет, съответстващ на оригиналния източник. 


Романът на Булгаков е забранен дълго време в Съветския съюз. Булгаков го е писал и редактирал неколкократно под ботуша на Сталин с ясното съзнание, че книгата няма да излезе скоро. Цензурата е наложена от властите, защото книгата е сметната за "неморална" и е издадена изцяло за пръв път през 1967 г.


Кой е Михаил Локшин? 


Той е син на известните биолози Арнолд и Лорън Локшин от САЩ, които станаха известни с левите си възгледи и през 1986 г. получиха политическо убежище в СССР.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 14790 |26.01.2024 Превенция на дезинформацията: По кои теми ще искат да ни заблуждават през 2024 г.? . 16| 6430 |23.01.2024 Нови мъчения за Навални: Главният певец на Путин му пее всяка сутрин в 5 часа след руския национален химн . 15| 14778 |22.01.2024 Искрен Митев адвокатства на Лорер и Василев: Няма далавера, всичко е прозрачно! . 28| 12843 |20.01.2024 Съдът отне 66 имота от Симеон Сакскобургготски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads